Practic, oamenii locuiesc la oraş, dar trăiesc ca la ţară. Şi nu e vorba doar de lipsa asfaltului, pe aceste străzi lipseşte cu desăvârşire o reţea de canalizare sau o reţea modernă de apă.
Dar, dintr-o dată, a apărut un nou edil, plin de avânt. Iar dacă totul merge cum trebuie, dacă firmele contractate de primărie îşi fac treaba, până în toamna viitoare, localnicii vor trăi ca nişte europeni ce sunt.
În oraşul Satu Mare există 165 de kilometri de drum, din care 57 de kilometri, adică mai bine de o treime, sunt neasfaltate. Nu este nicio exagerare, este crunta realitatea a României lui 2013. E adevărat, sunt străzi de la marginea oraşului. Totuşi, este un oraş european.
Dincolo de problemele evidente cauzate de lipsa unei infrastructuri sau unui sistem de canalizare, oamenii au de suferit şi din motive meteorologice.
Dacă afară e cald, praful intră şi în cele mai mici cotloane. Dacă plouă, străzile se transformă în mlaştini urbane, iar noroiul ameninţă să înghită tot. Şi cum canalizare nu există, fiecare ploaie poate însemna o inundaţie pentru cei care locuiesc pe aceste străzi.
De la Revoluţie încoace, s-a perindat pe scaunul de primar ales după ales. Niciunul nu a găsit o soluţie pentru problemele oamenilor. Ba nu există fonduri, ba există alte priorităţi.
Actualul primar ştie mai bine despre ce este vorba. Aşa că, în cele din urmă, şi pentru aceşti oameni s-a găsit o soluţie. Ba din fonduri europene, ba din fonduri de la guvern, ba din cele locale, s-au găsit sumele necesare pentru modernizarea străzilor. Doar că nu va fi muncă uşoară. Să aduci la un nivel decent 40 de străzi care nu au văzut vreodată strop de bitum nu se întâmplă de pe azi pe mâine.