Criza aduce şi avantaje Bucureştiului. Capitala României a urcat spectaculos în topul celor mai atractive 36 de oraşe europene pentru oamenii de afaceri. Cei care vor să investească în Bucureşti vor găsi aici angajaţi ieftini şi o mulţime de spaţii de birouri disponibile. Andrei Zaharescu are toate aceste plusuri.
Pare greu de crezut, dar în acest an, oamenii de afaceri staini preferă Bucureştiul, faţă de oraşe cu răsunet, precum Roma, Oslo, Budapesta sau Atena. Din punct de vedere al atractivităţii în business, Capitala noastră a urcat de pe locul 35 în 2010, pe 27, în acest an. Ce a determinat acest salt rapid de opt locuri?
În primul rând, stăm cel mai bine în Europa la costurile pentru personal. Practic, pentru angajaţii din Bucureşti, un patron plăteşte cel mai puţin. Pe locul 2 este Varşovia, iar pe trei, Bratislava. La polul opus, găsim cei mai scumpi angajaţi în Geneva.
Bucureştiul stă excelent şi la capitolul spaţii de birouri disponibile. Este tot pe locul 2, după Berlin, şi are o creştere semnificativă în ceea ce priveşte accesul rapid la pieţe şi centre comerciale.
Capitala a primit însă şi bile negre de la oamenii de afaceri. Din 36 de oraşe, este pe penultimul loc la calitatea vieţii angajaţilor. Doar cei care lucrează în Atena au parte de condiţii mai proaste.
Penultimul loc îl ocupă şi la capitolul oraşe verzi: după Moscova, Bucureştiul este cel mai poluat oraş. De asemenea, nici telecomunicaţiile şi nici transportul intern nu sunt punctele sale forte. Bucureştiul este pe ultimul loc în Europa.
Cele mai atractive oraşe pentru oamenii de afaceri sunt şi-n acest an Londra, Paris şi Frankfurt.