Poluarea solului şi a apei cu nitraţi devine o problemă din ce în ce mai gravă în România. Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că situaţia este scăpată de sub control deoarece legislaţia nu obligă autorităţile locale să ia măsuri concrete cu privire la depozitarea deşeurilor rezultate de la animale. Cele mai mari probleme sunt în mediul rural, unde nu există nicio regulă.
În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi" în Bazinul Hidrografic Mureş.
Proiectul este derulat împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.
"Există o problemă cu nitraţii în România. Este o problemă de informare şi de educaţie. Nu poţi să faci educaţie şi informare până nu creezi aceste facilităţi",a declarat Manuela Udreanu, reprezentant Ministerul Mediului si Padurilor
Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la deces.
"O dată cu trecerea la o zootehnie intensivă fără a se lua măsuri au început să apară problemele cu aceşti compuşi", a declarat Dănuţ Ştefănescu, dir. gen. APM Mureş.
Pentru că nu există o legislaţie clară în acest sens, rămâne la latitudinea fiecărui fermier să amenajeze platforme speciale pe care să fie depozitate dejecţiile animale.
În cadrul Proiectului au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, iar până în august 2013 vor fi recepţionate încă 40 de platforme de colectare.