Dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, a declarat sâmbătă, că 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială iar cei mai mulţi dintre aceştia nici nu ştiu că au această boală, deci nu se tratează.
"40% dintre români au hipertensiune arterială. Este în media europeană, dar după vârsta de 60 de ani, chiar creşte. E destul de mult. Problema este că e un procent totuşi mare, iar oamenii nu au grijă de ei. Mănâncă prea sărat, nu fac mişcare, sunt, majoritatea supraponderali sau chiar obezi şi o parte dintre ei moştenesc un teren, care predispune la hipertensiune. Este şi această variantă", a precizat dr. Maria Dorobanţu, prezentă la Congresul de Nefrologie, care se încheie sâmbătă, la Sibiu, conform Agerpres.
Foarte mulţi români hipertensivi nu ştiu că au această boală, deci nu merg la medic sau, dacă află că sunt bolnavi, iau tratament o scurtă perioadă de timp, potrivit preşedintelui Societăţii Române de Hipertensiune.
Aceasta atrage atenţia asupra riscului de a face hipertensiune, în cazul bolnavilor de rinichi şi a diabeticilor.
"Când au şi boală de rinichi, riscul de a face hipertensiune este şi mai mare. Dacă au şi diabet, poate să aibă până la 80 % dintre diabetici, poate să aibă hipertensiune. Problema este că, din păcate, hipertensiunea şi diabetul şi boala de rinichi îţi dau mâna ca să facă complicaţii cerebrale, să facă accidente vasculare, să facă infarct de miocard, etc", spune dr. Maria Dorobanţu.
Hipertensiunea arterială este o boală care îi poate afecta şi pe adolescenţii care nu mănâncă sănătos şi nu fac sport.
"Aici trebuie umblat la segmentul acesta de copilărie şi adolescenţă, pentru că, după aceea, schimbările sunt şi mai greu de făcut. Da (poate să apară hipertensiunea arterială şi la un adolescent cu un regim de viaţă nesănătos n.r.). La cei cu hipertensiune, sigur scade media de vârstă, pentru că fac complicaţii", a precizat dr. Maria Dorobanţu.