Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a anunţat, miercuri, că a depus o plângere penală împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l pe acesta de o "acţiune suspectă de ascundere" a contractului semnat în 2003 între Guvernul Adrian Năstase şi firma Bechtel.
"Am depus astăzi, 7 august, plângere penală cu nr. înregistrare 11.258 la Parchetul General, împotriva lui Dan Şova, pentru acţiunea suspectă a ministrului reclamat de ascundere a contractului original Bechtel semnat în anul 2003 de Guvernul Adrian Năstase. Îl acuz public pe Dan Şova de faptul că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodată de un Guvern al României. Intenţia lui Dan Şova este evidentă: vrea să-l apere pe fostul sau şef de partid. Altfel, îmi pun întrebarea: cui, din PSD, îi este frică de contractul parafat de un alt Guvern PSD?", spune Anca Boagiu, într-un comuinicat de presă, potrivit Agerpres.
Prim-vicepreşedintele PDL subliniază că înţelegerile contractuale dintre Guvern şi Bechtel International Inc. au încetat şi, ca atare, îi aminteşte lui Dan Şova - ministrul pentru Proiecte de Infrastructura de Interes Naţional şi Investiţii Străine - că acesta ar avea "obligaţia să facă public tot contractul, inclusiv contractele şi comisioanele firmelor de avocaţi implicate în această afacere, în frunte cu firma sa şi a mamei sale".
"Ca atare, am depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea de cercetări în legătură cu posibila săvârşire de infracţiuni la regimul protecţiei informaţiilor clasificate, respectiv în legatură cu dispariţia unui document astfel clasificat - Contractul având ca obiect <Proiectarea, realizarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie şi cu remedierea oricăror defecte> aferente autostrăzii Braşov - Cluj - Borş, încheiat, în data de 19.12.2003, între CNADNR şi Bechtel International Inc", conchide Anca Boagiu.
Şova: Dacă nu se va găsi contractul original cu Bechtel până pe 30 august, ne vom adresa Parchetului
Construcţia tronsonului Braşov - Borş al Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, încheiat cu compania Bechtel.
"În momentul în care faci o plângere penală susţinând în mod evident un lucru fals, dar care, dacă ar fi adevărat, ar putea atrage răspunderea unei persoane, aceea se numeşte acţiune de denunţ calomnios şi vă mărturisesc cinstit că, dacă doamna Boagiu a făcut plângere la Parchet pentru a fi găsit contractul, dacă a făcut plângere penală că aş ascunde eu contractul vă garantez că domnia sa va avea o plângere penală din partea mea, dar de data acesta şi susţinută. Adică nu va mai fi o glumă", a spus Şova.
Şova: Dacă nu se va găsi contractul original cu Bechtel până pe 30 august, ne vom adresa Parchetului
Construcţia tronsonului Braşov - Borş al Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, încheiat cu compania Bechtel.
Lucrările au fost întrerupte la jumătatea lui 2005, atunci când s-a declanşat o acţiune de reanalizare a contractelor încheiate de guvernarea anterioară. Ulterior, lucrările au fost reluate. Compania a finalizat până în prezent 52 de kilometri de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii din totalul de 415 cât prevedea contractul.
Termenul iniţial de finalizare a fost stabilit pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.
Pe 30 mai, DPIIS a anunţat că a fost semnat acordul de tranzacţionare şi încetare cu privire la contractul de construire a Autostrăzii Braşov - Cluj - Borş (Autostrada Transilvania - n.r.) între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi compania americană Bechtel International. Prin semnarea Acordului au fost stinse complet pretenţiile Bechtel International Inc pentru suma de 37,2 milioane euro, TVA inclus.