Pe masa de Paşti românul pune mereu, lângă mâncare, şi câteva sticle de băutură. Mulţi comercianţi profită tocmai acum de neatenţia cumpărătorilor pe care îi atrag cu preţuri foarte mici la produse incredibil de... periculoase. Sunt băuturi contrafăcute care te trimit direct la spital.
Orice negustor jură ca produsul lui e de cea mai bună calitate. Numai ca aşa-numitul wiskey este, de fapt, alcool de proastă calitate, cu arome şi coloranţi. În apropierea sărbătorilor, băuturile contrafăcute sunt întâlnite tot mai des, iar cei care le vând o fac la drumul mare.
Capcana care vă poate îmbolnăvi în câteva clipe poate fi evitată. Un produs original e uşor de identificat, dacă ştii cum.
Primul element de identificare la banderolă este banda mica metalică. Dacă ea există, înseamnă că banderola este originală. Următorul element este dopul. Dopul are nişte dinţi care se rup la prima rotire a dopului, iar apoi se observă că există un dop cu picurător.
Tendinţa este ca la băuturi spirtoase, wiskey de exemplu, în loc de distilat de malţ să se pună alcool etilic de diverse provenienţe şi nici acela nu este întotdeauna foarte curat.
În ultimele 2 săptămâni, ANPC a dat amenzi de peste 40 de mii de lei celor care vindeau băuturi contrafăcute. Cine vinde alcool fals se poate alege şi cu dosar penal. Reţeta de agăţat muşterii e aceeaşi: preţul foarte bun. O sticlă de wiskey fals costa 30 - 40 de lei, pe când aceeeaşi băutură, originală, poate ajunge şi la 200 de lei sticla.
Anul trecut românii au consumat wiskey în valoare de 55 milioane de euro. În momentul de faţă, în România aceasta este una dintre cele mai falsificate băuturi.
Băuturile spirtoase contrafăcute pot afecta grav sănătatea, pot produce afecţiuni ale sistemului digestiv, ale ficatului, până la ciroză, iar în cazuri extreme poate provoca orbirea şi chiar moartea.