"Un alt lucru pe care ni-l menţionează raportul: au fost trei miniştri care au fost găsiţi incompatibili de ANI, dar au fost menţinuţi în Guvern. Cum să nu îţi menţioneze Comisia Europeană acest lucru, care a arătat că politicul din România, la nivel de guvern, nu îndeplineşte standardele europene acceptate de toată lumea? Deci, aici nu discutăm neapărat de principiul până nu e o hotărâre definitivă, nu funcţionează. Uniunea Europeană ne cere ceva ce funcţionează în toate statele Uniunii", a declarat, duminică, preşedintele Băsescu.
El a adăugat că politicienii nu sunt deasupra legii şi trebuie să fie un exemplu.
"Veţi observa în raport că nu se leagă de aleşi, nu veţi vedea niciodată Comisia Europeană spunând: de ce a fost ales un primar, de ce a fost ales un parlamentar care avea dosar penal". Comisia Europeană respectă votul electoratului, dar pe urmă, când intri în instituţiile la vârf, Guvern sau Parlament, şi eşti pus sub semnul întrebării din punct de vedere al integrităţii, mai ales în guvern, trebuie să existe reacţia demisiei. Asta ne spune, practic, în raport Comisia Europeană, astea sunt standardele la care trăiesc politicienii europeni. Nu vedeţi nicio critică, deşi raportul e făcut după alegeri, cu privire la votul electoratului, nu întreabă nimeni de ce a fost votat domnul Stan. Nu întreabă nimeni de ce a fost votat domnul Stan, pentru care se ceruse arestarea. Nu întreabă aşa ceva, pentru că se respectă suveranitatea poporului în a-şi alege reprezentanţii", a continuat preşedintele.
Traian Băsescu a arătat însă că, în schimb, Comisia vine şi întreabă de ce Parlamentul nu a aprobat arestarea lui Ion Stan, de ce Parlamentul nu a aprobat investigarea miniştrilor Borbély şi Dobre, de ce Parlamentul s-a opus hotărârii definitive care constata incompatibilitatea lui Mircea Diaconu.
"Asta găsim în raport şi nu putem spune că nu s-au întâmplat. Iar Comisia Europeană le enumeră, fără a utiliza nume, dar mizând pe faptul că toţi ştim despre ce-i vorba. Iar mesajul Comisiei este: Nu mai faceţi lucrurile astea. Mai mult decât atât, deşi ştiţi că sunteţi sub monitorizare, aţi trecut prin Parlament şi doi miniştri care au dosare penale. Deci, lucrurile astea arată că la nivelul politicienilor la vârf nu suntem în standarde europene, nu la nivelul Codului Penal, unde hotărârea definitivă este cea care te incriminează, ci raportul vorbeşte de standarde la nivelul politicienilor", a subliniat Băsescu.
Preşedintele a mai spus că apelul din raport este adresat premierului Victor Ponta.
"Apelul este către premier să găsească o soluţie. Apelul raportului. Este problema premierului. Eu, dacă aş fi putut, la depunerea jurământului m-aş fi opus, dar nu aveam formă legală (...) Constituţia spune pentru fapte comise în timpul mandatului de ministru", a arătat Băsescu.