La acest plan, desfăşurat în mai multe etape, participă agenţi de influenţă, oameni siguri din Parchet şi DNA, din STS, SRI şi SIE. Într-o primă fază se va încerca destrămarea coaliţiei numită USL, prin şantaj şi atragerea politicienilor din interior.
Documentul nu are elemente de identificare, dar este redactat în stilul serviciilor secrete. Informaţiile despre un scenariu pentru debarcarea guvernului Ponta au circulat şi în lumea politică, imediat după invalidarea referendumului de către Curtea Constituţională.
Potrivit dcnews.ro, în nota amintită se precizează şi etapele de realizare a planului. Într-o primă etapă, cea care vizează şi destrămarea USL, au loc negocieri cu UNPR, după ce UDMR ar fi decis colaborarea cu PDL. Urmează o preluare a funcţiilor de preşedinte, la Cameră şi Senat. Aceste poziţii ar urma să fie ocupate de parlamentari PDL mai puţin cunoscuţi, nu de cei care au condus Camerele până la începerea operaţiunii de suspendare. Mai ales că Vasile Blaga este ocupat cu campania electorală, iar Roberta Anastase a fost compromisă ca imagine. Pentru a nu da impresia unei revanşe, vor fi preferaţi unii parlamentari fideli lui Traian Băsescu, dar care nu sunt nume sonore.
După demiterea guvernului Ponta, ar urma să fie instalat un guvern de tehnocraţi, în care cinci posturi să revină UDMR şi trei UNPR, structură care ar trebui să se menţină şi după alegeri. Evoluţiile de pe scena politică ar urma să fie prezentate în media internă şi internaţională ca o revenire la normalitate. Concomitent, s-ar pregăti acţiuni de stradă care să decredibilizeze guvernul Ponta.
Nota nu este semnată, iar apariţia ei, ”pe surse”, poate avea două scopuri: fie o parte a unor structuri informative anticipează evoluţii spectaculoase pe scena politică internă şi internaţională, fie se încearcă abaterea atenţiei, printr-o diversiune. Până în prezent, majoritatea stenogramelor sau a interceptărilor puse în circulaţie vizau USL, iar cazurile în care apar documente despre PDL sunt rarisime.
Ipoteza susţinută de autorii notei este că unii parlamentari ar putea fi constrânşi de dosarele pe care le au în lucru. De altfel, Traian Băsescu îi numea pe toţi cei 256 de parlamentari care au votat suspendarea sa ”puşcăriabili”.