Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă în care a explicat modul în care funcţionează instituţiile Europene. Băsescu a anunţat că va susţine o conferinţă de presă, după ce ieri i-a acuzat pe cei din USL că nu cunosc cum funcţionează Uniunea Europeană.
Traian Băsescu a prezentat jurnaliştilor un memorandum prin care au fost stabilite, înaintea celui mai recent Consiliu European informal, poziţiile României pe diverse teme de pe agendă. Acesta a precizat că actul este semnat de către miniştii Marga şi Orban şi de către premierul Victor Ponta.
Preşedintele arătă astfel faptul că este nedreaptă afirmaţia lui Victor Ponta potrivit căruia preşedintele nu doreşte să coopereze cu instituţiile statului.
Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu. - instituţiile UE sunt: PE, Consiliul Europei, Consiliul, Comisia Europeană, Curtea de Justiţie a Uniunii, Banca de Conturi
-
UE nu este o uniune de guverne, este o uniune de state. Guvernele sunt o bucăţică dintr-un stat. Şi
există o singură persoană care reprezintă statul, şi asta este preşedintele.
- am stabilit ieri ca
institutia Parlamentului este prima instituţie a UE. Acesta
exercită împreună cu Consiliul funcţiile legislativă şi bugetară.
-
Consiliul European oferă impulsuri. Acesta nu exercită o funcţie legislativă. Este compus din şefii de stat sau de Guvern ai statelor membre.
-
CE nu are o putere legislativă pentru că el are rolul de a da impulsuri Consiliului.
-
Consiliul exercită împreună cu PE funcţia legislativă şi bugetară. Acesta
este compus din câte un reprezentant al Guvernului statelor membre.- aş da o replică domnului prim-ministru Victor Ponta, care ieri făcea următoarea declaraţie: "Este foarte clar că începând cu 7 mai nu se mai poate ca o singură instituţie şi anume Preşedinţia română să îndeplinească şi funcţiile Guvernului şi pe cele ale Parlamentului".
Afirmaţia domnului prim-ministru ar fi legată de faptul că o singură instituţie, preşedinţia s-a ocupat de problematica UE. Sigur, nu-mi place să folosesc cuvinte de genul "minciună", "dezinformare publică", pentru că nu e frumos, dar pot să vă spun că
de la instalarea Guvernului Ponta am avut exact acelaşi comportament în relaţia cu instituţiile statului român pe care l-am avut şi în timpul celorlalte guverne, fie că s-au numit Emil Boc, Tăriceanu, Ungureanu
- nu este in regulă sa spui "eu vreau sa cooperez" iar pe de alta parte se dezinformezi public.
-
orice decizie a Consiliului este considerata o decizie a Consiliului şi atât.
- Cel mai ridicol lucru este să crezi că Parlamentul poate să dea mandat Guvernului. Sunt puteri separate în stat.
Guvernul poate fi controlat de Parlament, dar nu să primească mandat-
nivelul de implicare al Parlamentului este problema Parlamentului.
- nu avem un impediment de limbă pentru ca parlamentarii noştrii să sune către alte instituţii din Europa să spună ce probleme au
-
Parlamentul României ar putea fi extrem de implicat în adoptarea unei legislaţii europene care sa ne convină, cu condiţia ca Parlamentul să propună acest lucru, să dezbată şi cu alte parlamente din UE, după ce cade de comun acord cu Guvernul.
Marţi seară, şeful statului anunţa că doreşte să susţină o conferinţă de presă "tehnică", în care să explice cum funcţionează Uniunea Europeană. "Mâine voi face o conferinţă de presă tehnică, în care voi explica cum funcţionează UE, care este deosebirea între instituţii şi cum se manifestă subsidiaritatea", a declarat Băsescu, marţi seară, la Palatul Cotroceni.