Şeful statului a declarat că obiectivele Euro+ confirmă că "nu s-a greşit în abordarea politicilor" adoptate de Guvernul României.
"O decizie importantă care s-a luat azi (n.r. - vineri) a fost crearea pactului pentru Euro+. Până la acest Consiliu, se numea pactul pentru competitivitate. Au fost şase state din afară, printre care România, care au dorit să facă parte din pactul pentru competivitate, s-a adoptat denumirea de pactul pentru Euro+", a anunţat Băsescu.
El a afirmat că unul dintre pilonii acestui pact este stimularea competitivităţii.
"Aici ne putem uşor imagina că cerinţele din interiorul acestui pilon sunt şi obiective ale Guvernului României. De exemplu, costul muncii în raport cu productivitatea. Este un efort pe care Guvernul deja l-a făcut în 2010, să încerce să armonizeze costul muncii cu productivitatea (...). Este în curs de realizare", a mai spus Băsescu, amintind de îmbunătăţirea educaţiei şi cercetării, „la care România nu a reuşit să facă mare lucru", dar trebuie să facă.
Un alt pilon menţionat de Băsescu se referă la stimularea angajării forţei de muncă, având ca obiective combaterea muncii la negru sau formarea continuă.
Celelalte două piloane ale acestui Pact sunt sporirea sustenabilităţii finanţelor publice şi consolidarea stabilităţii financiare.