Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi, la Chişinău, că va veni cu solicitarea de a deveni cetăţean al R. Moldova,în prezent situaţia politică din această ţară nefiind "propice" pentru un astfel de demers,iar preşedintele Nicolae Timofti a spus că nu va fi o problemă acordarea cetăţeniei.
"Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, aflat în vizită la Chişinău, joi şi vineri, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti, relatează Unimedia.
La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti a precizat că nu crede că ar fi o problemă acordarea cetăţeniei.
"Având în vedere că dumneavoastră aţi oferit la mulţi cetăţeni moldoveni cetăţenia română, cred că nu este o problemă ca noi să vă acordăm cetăţenia Republicii Moldova", a afirmat Timofti.
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost decorat, joi, de preşedintele Nicolae Timofti cu Ordinul "Ştefan cel Mare", decoraţia militară supremă a R. Moldova.
Distincţia i-a fost acordată "în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice".
"Am fost timp de 10 ani un preşedinte al României care a avut R. Moldova în suflet. Am considerat întotdeauna că suntem un popor, o naţiune în două state independente. Prima vizită în calitate de preşedinte al României am făcut-o la Chişinău în 2005. În calitate de fost preşedinte, tot la Chişinău am venit mai întâi. Este pentru mine o onoare să fiu la Chişinău să primesc ordinul "Ştefan cel Mare". Personal am fost onorat de Republica Moldova cum nu a fost onorat niciun politician din România şi poate chiar din R. Moldova. Este un semn de respect pe care R. Moldova mi l-a arătat de-a lungul timpului, la care eu nu pot decât să răspund cu respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi cetăţenii acesteia", a declarat Traian Băsescu, la ceremonia de decorare.
Pe 18 iulie 2013, Traian Băsescu declara, într-un interviu acordat ProTV Chişinău în urma unei vizite făcute în Republica Moldova, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, "poate", cetăţenia moldovenească, în semn de respect şi dragoste pentru R. Moldova şi oamenii ei. O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea că este decis "categoric" să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară şi adăugând: "Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă".
Întrebat dacă este decis să ceară cetăţenie moldovenească, Băsescu a răspuns: "Da, categoric. E o chestiune sentimentală. Eu mi-aş dori ca românii să trăiască într-o singură ţară, să aibă o singură cetăţenie. Dacă mi-o vor da, după ce îmi termin mandatul, m-aş bucura să fiu şi cetăţean al R. Moldova: ar exprima ce simt. Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă".
Întrebat joi într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, câtă încărcătură simbolică ar avea faptul că Traian Băsescu "va fi şi deţinătorul cetăţeniei Republicii Moldova", ambasadorul Marius Lazurca a declarat: "Cred că la această întrebare ar trebui să răspundă, şi o vor face fără îndoială mai bine decât mine, două persoane foarte importante pentru acest eveniment cu, într-adevăr, multă încărcătură simbolică. Întâi de toate preşedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetăţenie, în al doilea rând, sigur preşedintele Băsescu, care, cum se ştie, şi-a dorit mult această cetăţenie. Dacă ar fi să fac un comentariu de cetăţean, nu de ambasador, cu privire la acest lucru, cred că e un lucru frumos acesta, de a ne acorda reciproc cetăţenia, e un gest care, prin simbolistica lui, cimentează încă mai mult raporturile deja foarte solide şi foarte calde dintre noi".
Întrebat dacă şi el ar vrea să obţină cetăţenia R. Moldova, ambasadorul a spus: "Fără îndoială cetăţeanul Marius Lazurca îşi doreşte aceasta. Ambasadorul Lazurca a trebuit să constate că există probleme de incompatibilitate între exigenţele profesionale pe care şi le-a asumat şi problema dublei cetăţenii".