Update 15.57 -
Noul şef de la "Cantacuzino" trebuie să prezinte, până vineri, un plan de reabilitare şi relansareUpdate 14.38 -
Managerul Institutului Cantacuzino, Dorel Radu, a fost revocat din funcţie de ministrul Sănătăţii, Ritli Ldislau, la sfârşitul săptămânii trecute.
__________________________________________________________
Avocatul Poporului face o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino, aspect considerat o încălcare a dreptului fundamental la sănătate şi, totodată, un act care afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României, informează
Agerpres.
"De mai multe luni de zile, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii -, produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare, într-o anumită măsură, a siguranţei naţionale a României", se arată într-un comunicat de presă al AP.
Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor.
"Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor", a precizat AP.
Avocatul Poporului a precizat că a solicitat de aproximativ două săptămâni informaţiile necesare, însă nu a primit niciun răspuns de la Institutul Cantacuzino.
Mai mult, arată Avocatul Poporului, Institutul Cantacuzino, Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi publice "cu mare responsabilitate în societatea românească" nu au acordat sprijin AP, deşi aceasta este o obligaţie prevăzută de Constituţie.
"Acest sprijin nu ne-a fost acordat nici de Institut, nici de Ministerul Sănătăţii şi nici de alte autorităţi publice cu mare responsabilitate în societatea românească. De altfel, în acest sens, în luna februarie 2012 am avut o întrevedere cu domnul Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii, întrevedere care a rămas fără niciun rezultat, în timp ce situaţia vaccinurilor s-a agravat continuu. Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate, odată cu venirea primăverii a apărut necesitatea vaccinului antiviperin, care nu se mai produce nici el", semnalează comunicatul.
În opinia Avocatului Poporului, neîndeplinirea de către Institutul Cantacuzino a unor condiţii impuse de Uniunea Europeană trebuie să fie imputată celor care aveau sarcini în acest sens.
"Credem că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile de rigoare cât mai urgent, iar între acestea ar trebui să se regăsească şi îmbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino. Această atitudine a Ministerului Sănătăţii este necesară şi faţă de situaţia socială din interiorul Institutului Cantacuzino", se mai arată în comunicatul citat.
Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la încetarea producerii vaccinurilor, precizând că, în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat va trebui să emită o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor.
Pe 11 aprilie, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, declara că situaţia de la Institutul Cantacuzino Bucureşti va fi rezolvată în câteva zile, precizând că nu poate face deocamdată un anunţ privind o posibilă schimbare a directorului instituţiei, pe care o cer sindicaliştii.
Ministrul a precizat că ştie despre faptul că liniile de producţie de la Cantacuzino sunt blocate şi că institutul nu va putea fabrica vaccinuri.
Sindicatul Institutului Cantacuzino a cerut demiterea directorului Radu Dorel Lucian, întrucât acesta ar refuza să facă achiziţii, iar toate liniile de producţie fiole sunt închise.