Antena 3 CNN Actualitate Audit la ANPC: Decizii definitive ale instanţei neaplicate şi comisari incompatibili sau falşi

Audit la ANPC: Decizii definitive ale instanţei neaplicate şi comisari incompatibili sau falşi

1 minut de citit Publicat la 16:52 27 Sep 2012 Modificat la 16:52 27 Sep 2012
Audit la ANPC: Decizii definitive ale instanţei neaplicate şi comisari incompatibili sau falşi
Foto: Agerpres
Un audit intern la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  (ANPC) a descoperit mai multe nereguli, printre care hotărâri definitive ale instanţelor pe care instituţia nu le-a pus în aplicare, comisari cu atribuţii de control care nu aveau studii superioare şi organigrame necorespunzătoare, informează Mediafax.

Preşedintele ANPC, Bogdan Nica, a precizat, joi, că auditul intern a fost finalizat, instituţia fiind controlată, în prezent, de Curtea de Conturi.
   
În urma auditului intern, doi inspectori funcţionari publici cu funcţii de conducere, respectiv comisarul şef din judeţul Cluj, Radu Mircea, şi omologul său din Mureş, Todoran Liviu, au fost găsiţi incompatibili cu funcţia deţinută, ei fiind şi aleşi locali.
   
Nica a mai arătat că, în urma auditului intern, au fost descoperite hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată pe care instituţia nu le-a pus în aplicare, în acest caz preşedintele ANPC dând exemplul a trei funcţionari care au avut câştig de cauză în conflicte cu instituţia.
   
Printre alte nereguli constatate prin auditul intern se numără şi organigramele necorespunzătoare ale comisariatelor judeţene şi unele fişe de post ale angajaţilor, neconforme cu realitatea.
   
"Ne-au fost sesizate şi situaţii în care falşi inspectori, cu false legitimaţii, mergeau din agent economic în agent economic şi cereau bani", a mai spus Bogdan Nica, referindu-se la foşti angajaţi ai instituţiei care au desfăşurat controale deşi nu mai erau angajaţi.
   
În acelaşi context, preşedintele ANPC a precizat că trei persoane au fost "deferite Parchetului".
   
Nica a vorbit şi despre o reorganizare a ANPC, care avea 42 de ordonatori terţiari de credite, la opt ordonatori de credite pentru cele opt regiuni de dezvoltare ale României.
   
"La Bistriţa-Năsăud, aveam doi angajaţi, acolo funcţionând un ordonator terţiar de credite. În opinia mea, pentru a justifica o funcţie de conducere, este nevoie de 30-40 de subalterni", a mai spus Nica.
   
Preşedintele ANPC a precizat şi că şase angajaţi erau comisari şi efectuau acţiuni de control, deşi nu aveau studii superioare.
   

×
x close