Mare atenţie la carnea de porc pe care o cumpăraţi zilele acestea din gospodăriile ţăranilor. Preţul, la jumătate faţă de cel din magazine, ascunde capcane. Carnea e aruncată pe jos, expusă în copaci şi nu are avizele sanitar-veterinare. Reporterii Antenei 1 au testat câteva mostre la un laborator. Iar furatul la cântar e cea mai mică problemă. Rezultatele arată că tot ce se vinde ca fiind foarte proaspăt e vechi şi plin de bacterii.
La Călugăreni, în judeţul Giurgiu, oamenii au scos carnea de porc la vânzare pe stradă. Întinsă pe mese, agăţată prin copaci. Am cumpărat şi noi cu toată încrederea. Vânzătorul a garantat, doar. Iar preţul e de nerefuzat: nouă lei kilogramul, faţă de 14, în magazin.
Proaspătă, proaspătă. Dar, pentru orice eventualitate, am dus carnea la laborator. Prima surpriză. Am plătit opt kilograme, am cumpărat, de fapt, şase. A doua surpriză, porcul nu fusese tăiat dimineaţă. O spune chiar veterinarul localităţii.
Dacă de la nişte... cămătari de carne nu aveam pretenţii, veterinarul a reuşit să ne surprindă. Legea nu e pentru el. Ca orice gospodar, vinde zilele acestea carne de porc. Fără teste, fără aviz.
Un alt laborator, de data aceasta din Bucureşti, ne arată că peste bucăţile de carne proapătă pe care le-am cumpărat trecuseră de fapt câteva zile.
În faţa unor astfel de capcane nu vă bazaţi prea mult pe autorităţi. Nu are cine să vă apere. Vânzătorii de la marginea drumului nu sunt aproape niciodată controlaţi de autoritatea naţională sanitar veterinară. ANSVSA ştie de afacerile cu carne din sudul ţării, dar nu controlează curţile oamenilor fără angajaţii MAI şi ai ministerului Transporturilor.