Antena 3 CNN Actualitate Astăzi se împlinesc doi ani de când 7,4 milioane de români i-au cerut DEMISIA lui Traian Băsescu. Preşedintele i-a ignorat şi vrea să îşi termine mandatul

Astăzi se împlinesc doi ani de când 7,4 milioane de români i-au cerut DEMISIA lui Traian Băsescu. Preşedintele i-a ignorat şi vrea să îşi termine mandatul

O.P.
2 minute de citit Publicat la 06:36 29 Iul 2014 Modificat la 06:36 29 Iul 2014
traian-basescu-flacara-democratiei-intactimages_size1.jpg
Astăzi se împlinesc doi ani de la referendumul prin care 7,4 milioane de români au cerut demiterea lui Traian Băsescu. Votul a fost unul covârşitor, la fel ca prezenţa la urne a românilor.

Totuşi, cei 8 milioane de cetăţeni prezenţi la vot nu au fost suficienţi pentru a-l demite pe preşedintele suspendat. Curtea Constituţională a hotărât că referendumul este invalid deoarece nu a fost atins cvorumul de 50 la sută plus 1 din populatia cu drept de vot.

Câteva zile, atât a durat curajul lui Traian Băsescu de a înfrunta electoratul. Apoi s-a răzgândit şi le-a cerut susţinătorilor săi să boicoteze referendumul. Îndemnurile sale şi vremea extrem de caldă nu au împiedicat însă oamenii să se prezinte la urne în număr foarte mare.

Asta au sperat şi milioanele de cetăţeni care au votat pe 29 iulie 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Urnele s-au închis la ora 23, iar liderii USL anunţau deja o victorie răsunătoare.

În acelaşi timp, Traian Băsescu îşi proclama victoria în faţa sediului de campanie.

Rezultatele oficiale din ziua următoare aveau să confirme bucuria lui Traian Băsescu. La urne s-au prezentat 8 milioane 400 de mii de cetăţeni, adică 46 la sută din cetăţenii cu drept de vot. Astfel, preşedintele suspendat Traian Băsescu se pregătea să se întoarcă la Cotoroceni, în ciuda celor 7 milioane 400 de mii de oameni care i-au cerut să plece. Între timp, liderii USL au contestat la CCR numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale permanente.

Din acel moment, stabilirea numărului real de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe listele electorale a devenit o prioritate a liderilor USL. Nu toţi au jucat însă în aceeaşi echipa. Ministrul de Interne, Ioan Rus, nu a vrut să îşi asume responsabilitatea listelor electorale şi a demisionat.

În mai multe localităţi din ţară, procurorii au deschis anchete cu privire la fraudarea referendumului. Cetăţenii au fost puşi să jure pe Biblie, în stradă, că nu au votat de două ori. De la sediul de campanie Traian Băsescu îi ameninţa pe şefii Ministerului de Interne care aveau în grijă evidenţa populaţiei.

Decizia finală a stat în mâinile judecătorilor de la Curtea Constituţională. Aceştia trebuiau să decidă dacă listele electorale au fost întocmite corect şi dacă referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsesc este sau nu valid.

Dupa o amânare a deciziei, CCR a revenit cu celebra erată care a dus la invalidarea referendumului. Cuvântul hotărîtor l-a avut Aspazia Cojocaru, care s-a pensionat curând după scandalul demiterii lui Traian Băsescu.

Deşi mai multe documente emise de Institutul Naţional de Stistică demonstrează faptul că numărul cetăţenilor cu drept de vot depăşeşte cu puţin 16 milioane, situaţie în care referendumul ar fi fost validat, judecătorii CCR nu au ţinut cont de acest aspect şi pe 21 august, Curtea a anunţat invalidarea referendumului. Nu toţi judecătorii au fost însă de acord.

Astfel, după 52 de zile de suspendare, Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni ca un preşedinte ilegitim şi ilegal, demis de 7 milioane 400 de mii de cetăţeni.

×
Etichete: referendum
x close