"Mai bine oprim două săptămâni vaccinarea, decât să se gândească cineva dacă produsul este sigur sau nu pentru copilul lui. Este o perioadă scurtă. Sper să reluăm cât mai rapid vaccinarea, după clarificarea situaţiei", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Arafat a mai declarat că nu vrea să se lanseze cu o concluzie finală referitoarea la vaccinul importat din Danemarca până când nu va avea raportul comisiei naţionale de experţi şi cel al specialiştilor străini.
"Există multe opinii divergente şi nu ştiu care dintre ele este mai corectă. Vaccinul este foarte important pentru România, întrucât incidenţa tuberculozei este foarte mare. În unele ţări, chiar nu este nevoie de utilizarea acestui vaccin, pentru că nu au cazuri de tuberculoză sau incidenţa este foarte mică", a mai spus ministrul.
Întrebat cine va plăti părinţilor pentru suferinţele cauzate copiilor prin utilizarea acestui vaccin, Arafat a spus că un răspuns poate fi dat numai după ce va exista raportul final al situaţiilor create prin vaccinarea cu produsul danez.
Imunizarea contra tuberculozei va fi oprită temporar, pentru evaluarea situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, a decis, joi, MS.
Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat, joi, expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.