Aproximativ 40 de persoane dintre cele audiate marţi în dosarul evaziunii de peste 40 de milioane de euro urmează să primească ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, în vederea trimiterii lor în instanţă, cu propunere de arestare pentru 29 de zile, scrie
Mediafax.
Potrivit surselor citate, până la momentul transmiterii acestei ştiri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au fost aduse peste 120 de persoane, dintre care au fost audiate aproximativ 60.
Aceleaşi surse spun că audierile vor continua pe durata de nopţii, iar cazul a aproximativ 40 de persoane vor fi emise ordonanţe de reţinere. Persoanele reţinute vor fi trimise apoi la instannţă, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Până în prezent, mai multe persoane audiate au fost lăsate să plece, în cazul unora dintre acestea nefiind emise măsuri preventive precum interdicţia de a părăsi localitatea sau ţara, au mai spus sursele citate.
Sursele au mai precizat că procurorii DIICOT verifică în principal activitatea a două dintre firmele din acest dosar, respectiv Novicio Food &Beverage SRL Ilfov şi Lemarco SA Bucureşti. Acestea sunt importatoare de zahăr, iar motivul audierilor voluminoase în dosar este dat de faptul că anchetatorii verifică activitatea tuturor firmelor care au întreprins relaţii comerciale cu cele două societăţi comerciale.
Procurorii au precizat, marţi dimineaţă, că la sediul DIICOT - Structura Centrală urmează să fie duse la audieri aproximativ 125 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Totodată, anchetatorii au adus mai mulţi saci cu probe ridicate în urma percheziţiilor efectuate marţi în acelaşi dosar. De la locuinţele suspecţilor au fost ridicate bibliorafturi cu documente, imprimante, calculatoare, dar şi o sabie şi mai multe arme de vânătoare.
În acest caz, DIICOT a făcut, marţi dimineaţă, 256 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.
Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.