Potrivit conducerii ministerului, toate documentele necesare, şi anume actele normative pentru producerea cardului naţional de sănătate, sunt definitivate.
"În propunerea de buget, Ministerul Sănătăţii a prevăzut aproximativ 24 de milioane de euro, sume necesare pentru tipărirea în 2013 a 11 milioane de carduri. Costul unui card este de 2,2 euro, fără TVA. Costurile sunt acoperite de către Ministerul Sănătăţii, astfel încât populaţia să nu plătescă niciun ban pentru aceste documente", explică oficialii Ministerului Sănătăţii.
Până acum, Ministerul Sănătăţii nu a putut efectua aceste plăţi, întrucât în bugetul pe 2012 nu au fost prevăzute asemenea sume, iar până la adoptarea bugetului pe 2013 era interzis să se realizeze acţiuni financiare ce privesc un exerciţiu financiar anterior.
Cardul naţional de sănătate, reţeta electronică şi dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este responsabilă de informatizare şi, implicit, de producţia cardurilor, care va fi realizat cu suportul tehnic al Imprimeriei Naţionale şi al Centrului Naţional pentru personalizarea paşapoartelor.
Directorul departamentului IT al CNAS, Lucian Medves, spune că distribuirea cardurilor la populaţie va fi inutilă dacă nu vor exista şi cititoare pentru acestea.
CNAS a lansat, în 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi arădeni aleşi aleator, care nu le vor putea utiliza însă decât după ce toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.
Producţia pentru toate cardurile de sănătate ar putea dura 18 luni