PDL a fost unul dintre beneficiarii şpăgilor din cazul Microsoft, arată referatul procurorilor în dosarul Elenei Udrea. Anchentatorii explică pe larg mecanismul prin care Elena Udrea făcea operaţiuni specifice infracţiunii de spălare a banilor, prin vânzare şi cumpărare de bunuri, acordarea unor împrumuturi şi prin cedarea unui credit uriaş în condiţii dubioase. Toate acestea au fost motive suficiente pentru ca procurorii DNA să ceară instanţei arestarea preventivă a deputatei pentru 30 de zile.
Elena Udrea obişnuia să facă trafic de influenţă la cel mai înalt nivel, arată procurorii în referatul de arestare. Sunt trei astfel de acuzaţii pentru care anchetatorii au cerut arestarea preventivă. În dosarul Microsoft, Elena Udrea este acuzată că ar fi intervenit la semnarea contractului, în 2009, iar Dorin Cocos, care la acea vreme era soţul ei, ar fi încasat banii.
“
Practic, inculpata Udrea Elena Gabriela şi-a traficat funcţia şi influenţa la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă prin intermediul lui Dorin Cocoş şi a primit foloase necuvenite constând în suma de 9.000.000 de euro”.
Tot trafic de influenţă este acuzatia privind contractul e-România, în care ar fi pus o vorbă bună ca firma care livra softul şi aparatura să îşi primeasca banii la timp.
“
În anul 2010, numitul Cocoş Dorin, în baza înţelegerii cu Udrea Elena Gabriela a pretins suma de circa 3 milioane euro pentru a debloca plăţile aferente contractului. Suma de bani pretinsă a fost transferată din contul lui (....) într-un cont din Dubai, iar diferenţa a fost remisă numerar.”
A treia acuzaţie de trafic de influenţă a fost formulată după denunţul lui Dinu Pescariu:
“
Inculpata Udrea Elenea Gabriela a pretins şi primit suma de 500.000 euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. (n.r. lui Dinu Pescariu) Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014” Elena Udrea este acuzază că a disimulat adevărata natură a provenienţei bunurilor, a proprietăţii acestora şi a circuitului sumelor de bani obţinute ca urmare a traficării influenţei.
“
S-a stabilit că în perioada 2009 - 2013, Cocoş Dorin şi Udrea Elena Gabriela au înstrăinat şi respectiv au achiziţionat mai multe imobile, existând indicii în sensul că acestea au constituit una dintre modalităţile de disimulare a provenienţei sumelor de bani şi a circuitului financiar. În concluzie, prin operaţiuni de vânzare - cumpărare de bunuri imobile sau „bunuri viitoare", acordarea unor împrumuturi, respectiv prin novarea creditului de 3.297.000 euro, Udrea Elena Gabriela a efectuat operaţiuni specifice infracţiunii de spălare a banilor.”
Probatoriul arată şi că mare parte din banii obţinuţi din şpăgi ajungeau la PDL.
“
S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale prin intermediul inculpatului Sandu Gabriel. Din probatoriul testimonial rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela, a primului ministru (...)” Achetatorii completează faptele penale comise de Elena Udrea cu o circumstanţă agravantă. Udrea a încălcat una din obligaţiile principale impuse în perioada de controlului judiciar.
Sursa: Referatul procurorilor
Citiţi şi: Referat DNA: Udrea şi Cocoş au disimulat mita prin înstrăinarea şi achiziţionarea mai multor imobileReferat DNA: Elena Udrea a primit 3,6 milioane de euro pentru deblocare plăţilor în contractul e-România