Procurorii DNA au reluat, joi, verificările în comuna vrânceană Suraia, după ce
cu o zi în urmă anchetatorii au mers la Lepşa, unde la referendumul din 29 iulie s-a înregistrat o prezenţă la vot chiar şi de 250%.
"În continuare consider că avem de a face cu un abuz al procurorilor DNA făcut asupra celor care s-au prezentat la vot", a spus primarul comunei Suraia, Vasile Grosu, potrivit
Mediafax.
Şi săptămâna trecută procurorii au făcut verificări la Suraia, oamenii fiind chestionaţi cu privire la desfăşurarea referendumului, după ce au fost depuse sesizări în acest sens.
Miercuri, anchetatorii au făcut verificări în localitatea vrânceană Lepşa, unde la referendum s-a înregistrat o prezenţă la vot de 250%, autorităţile locale susţinând că acest lucru a fost posibil întrucât este vorba de o zonă turistică, aici fiind construite peste o mie de case de vacanţă.
Pe 16 august, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arăta că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele din ele sunt la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, că din cele peste 500 de plângeri privind referendumul, mai mult de jumătate privesc împiedicarea votului sau mita electrală, precizând că a anunţat de la începutul anului că "statistica Parchetului va expoda" în cazul dosarelor privind infracţiuni la vot.
Kovesi a subliniat că procurorii nu pot fi acuzaţi că cercetează oamenii care au participat la vot, pentru că în egală măsură sunt anchetate şi cazuri de împiedicare a exercitării dreptului de vot.