În medie, anul trecut, un salariat a plătit statului impozite, contribuţii şi taxe în valoare de peste 3.000 de lei. Cu mult mai mult decât a dat pentru hrană, care l-a costat puţin peste 2.500 de lei.
Cureaua n-a fost atât de strânsă şi pentru pensionari. În 2013, aceştia au plătit impozite şi taxe în valoare de doar 800 de lei, iar cheltuielile pe alimente au fost de peste 2.100 de lei.
Impozitele, contribuţiile şi taxele s-au mărit ca pondere în cheltuielile totale ale salariaţilor, în anii de criză: de la 24,5% în 2008, la 25,5% în 2012 şi la 26% în 2013. Asta înseamnă că ei au alocat pentru plata taxelor cu o treime mai mulţi bani decât în ultimul an de boom economic: 258 de lei lunar, faţă de 195 de lei.
Şi mai rău este că, diferenţa dintre banii cheltuiţi pe mâncare şi cei daţi pe taxe a fost din ce în ce mai mare. De exemplu, dacă în 2008, un român cheltuia pe lună 170 de lei pentru mâncare, şi 195 de lei pentru taxe, în 2013 lucrurile au stat şi mai rău. Diferenţa între banii daţi pe impozite şi cei cheltuiţi pe mâncare a fost cea mai mare anul trecut, când un român a plătit cu aproape 50 de lei mai mult pentru dări decât pentru mâncare.