Tribunalul Bucureşti a admis, joi, propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului deputat Alin Trăşculescu în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani.
UPDATE 19.00 - Poliţiştii Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Inspectoratului General al Poliţiei Române au pus în aplicare, în cursul acestei seri, mandatul de arestare preventivă pentru 29 de zile, emis de Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a Penală, pe numele lui Alin Trăşculescu, informează IGPR.
Fostul deputat Alin Trăşculescu va fi dus joi în arestul Poliţiei Capitalei, potrivit precizărilor Poliţiei Române.Tribunalul Bucureşti (TB) a judecat, joi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de înlocuire a măsurii preventive a lui Trăşculescu, respectiv a interdicţiei de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor cu cea de arest preventiv. Instanţa a admis solicitarea procurorilor, astfel că fostul deputat va fi cercetat în stare de arest.
Potrivit deciziei instanţei, măsura arestării preventive pentru 29 de zile se va lua din momentul încarcerării fostului deputat.
Decizia TB de joi nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, scrie
Mediafax.
Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei arestarea preventivă a lui Trăşculescu invocând
trei argumente esenţiale din anchetă.
Primul se referă la starea de spaimă a denunţătorului Mircea Alexandru Vintilescu, care a venit
"îngrozit la DNA" pentru că
"trebuie să returneze o şpagă unui deputat". Procurorul a arătat că denunţătorul Vintilescu era într-o stare avansată de temere atunci când a făcut denunţul la DNA, după ce anunţase şi poliţia că recuperatorii l-au căutat acasă.
Al doilea argument care să probeze "îndrăzneala infracţională a deputatului" a fost acela că Trăşculescu "a tocmit" două persoane, martori în cauză, care să se ocupe de paza şi supravegherea întâlniriloer sale cu Calotă şi Vintilescu.
"Îndrăzneala infracţională a acestuia rezidă şi din tocmirea a două persoane, Puiu Corneliu şi Dudeac, care să-i asigure paza şi supravegherea întâlnirilor sale. (...) El a asigurat această pază inclusiv la sediul său de partid, unde la momentul final aştepta confirmarea primirii banilor de către Calotă", a spus procurorul.
Al treilea argument prezentat de procuror în faţa instanţei a a fost că anchetatorii DNA au fost şi ei contrafilaţi de cele două persoane angajate de Trăşculescu, ceea ce denotă şi mai mult gravitatea faptelor comise de fostul demnitar.
"Autoturismele DNA au fost luate în primire şi urmărite mai bine de şase ore de către oamenii angajaţi de Trăşculescu. (...) Doi martori au recunoscut până la acest moment că au fost instruiţi să depună mărturie mincinoasă şi inclusiv să falsifice documente pe care doreau să le depună chiar în acel moment la dosarul pe care îl instrumentau", a mai arătat procurorul
Odată cu decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti,
Alin Trăşculescu a fost exclus din Partidul Democrat Liberal. Cu toate acestea, el rămâne în campania electorală, fără să mai aibă susţinere politică.
Fostul deputat Alin Trăşculescu este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din trafic de influenţă. Totodată, procurorii au extins cercetările în cazul lui Trăşculescu şi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, noile acuzaţii fiindu-i aduse la cunoştinţă în 22 noiembrie.