E toamnă, deci sezon de conserve. Magazinele sunt pline cu tot felul de prafuri care promit conservarea perfectă a fructelor şi a legumelor. Vor arăta impecabil în borcane, dar atrag atenţia specialiştii, nu vor fi bune şi pentru sănătatea noastră. Aditivii pe care îi conţin sunt cancerigeni, provoacă infertilitate şi multe alergii.
Cel mai bun înlocuitor al conservanţilor la plic este fără doar şi poate hreanul. Pentru un borcan de 10 kg de murături aveţi nevoie de trei bucăţi de hrean. Tăiate felii, atenţie. Dacă un kg costă 10 lei, trei bucăţi costă 3, maxim 4 lei.
Hreanul combate dezvoltarea mucegaiului. În plus, murăturile rămân la fel de tari ca atunci când au fost puse în borcan.
Alți conservanți naturali sunt hreanul, usturoiul, boabele de porumb, mărul, gutuia, mărarul uscat, țelina, piperul sau boabele de muștar.
Usturoiul iarăşi are efect conservant, se mai adaugă boabe de porumb, jumătăţi de măr, felii de gutuie, şi deasemenea o grămadă de produse de genul mărarului uscat care este foarte sănătos, frunzele de ţelină, jumătăţi de ţelină, piperul, boabele de muştar, declară Corina Zugravu, specialist în nutriție.
Dar şi locul de depozitare contează. Cum la bloc gospodinele nu au beciuri întunecate şi răcoroase, aleg să mai pună în borcan şi praful... magic din plic.
Pentru ca murăturile să iasă ca la carte, nu e nevoie de plicurile din rafturi. E suficient, spun şi specialiştii, să puneţi apă, sare şi condimente naturale şi mâncaţi din ele şi la primăvară.
Daca le punem acum, sunt bune si la primavara. Vorbim despre deliciul sezonului rece, muraturile. Ca sa "tina", gospodinele folosesc fel si fel de trucuri mai mult sau mai putin sanatoase. Unul dintre elesunt conservantii...la plic. Total neindicat, ba chiar...inutil, spun specialistii. Prafurile cumparate din comert ar putea fi lejer inlocuite cu hrean, usturoi sau frunze de visin.