Algocalmin, numai cu reţetă. Eliberarea acestui medicament fără prescripţie medicală va fi interzisă până la sfârşitul acestui an, pentru că algocalminul conţine o substanţă ce poate produce scăderea imunităţii, conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
În plus, toate medicamentele împotriva durerilor, care conţin metamizol nu vor mai putea fi cumpărate fără reţetă de la medic.
Metamizolul poate provoca agranulocitoză, o boală gravă, care se manifestă prin scăderea masivă a globulelor albe din sânge, şi care are ca efect scăderea imunitătăţii organismului. În plus, înaintea începerii tratamentului este necesară o anamneză atentă privind eventualele afecţiuni alergice, precum şi antecedentele de alergie la derivaţii de pirazol sau la salicilaţi.
În România sunt comercializate mai multe medicamente cu metamizol (comprimate), respectiv Analgin 500 mg, Fabocalm, Algiotop, Centralgin 500 mg, Alindor, Algoblock, Metamizol Farmacom 500 mg, Novocalmin 500 mg, Algocalmin 500 mg, Algoremin, Algozone, Sintocalmin, Quarelin comprimate (DCI-combinaţii: metamizol sodic, cafeină şi clorhidrat de drotaverină).
Medicii susţin că nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoză în România. Boala apare la un pacient dintr-un milion care iau metamizol.
În 2009, românii au luat 234 de milioane de pastile, dintre care 188 de milioane numai algocalmin. Substanţa activă metamizol este interzisă în calmante încă de acum 20 de ani în mai multe state ale Uniunii Europene precum Danemarca, Olanda sau Grecia, dar şi în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia.
Antena3.ro