Antena 3 CNN Actualitate Adrian Păunescu va fi înmormântat duminică la Cimitirul Bellu. Trupul poetului, depus la sediul Uniunii Scriitorilor

Adrian Păunescu va fi înmormântat duminică la Cimitirul Bellu. Trupul poetului, depus la sediul Uniunii Scriitorilor

3 minute de citit Publicat la 15:07 05 Noi 2010 Modificat la 15:07 05 Noi 2010
Adrian Păunescu va fi înmormântat duminică la Cimitirul Bellu. Trupul poetului, depus la sediul Uniunii Scriitorilor
Foto: Intact Images
Poetul Adrian Păunescu va fi înmormântat, duminică, în Cimitirul Bellu din Capitală. Trupul neînsufleţit al scriitorului a fost adus, vineri, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, unde oamenii îi pot aduce un ultim omagiu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că Adrian Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor, aşa cum merită din plin tocmai pentru ceea ce a însemnat el pentru România.

"Este unul dintre marii români care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleanţe familiei. Din punct de vedere al respectului şi onoarei, le merită din plin tocmai pentru ce a însemnat pentru România. Sunt dureri omeneşti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieţi, aş putea spune emoţionante", a declarat primarul Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Ana-Maria, fiica regretatului poet a sosit vineri seară la Uniunea Scriitorilor, locul unde a fost depus trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu.

Ana Maria Păunescu, la căpătâiul tatălui său


Şi preşedintele Traian Băsescu a venit, vineri seară, pentru a-i aduce un ultim omagiu regretatului scriitor.

Traian Băsescu i-a a dus un ultim omagiu lui Adrian Păunescu


Flori şi lumânări pentru Adrian Păunescu


Părinte spiritual, un mare om al culturii româneşti, o personalitate puternică. Acesta sunt numai câteva dintre cuvintele oamenilor care l-au admirat şi apreciat pe poet.

Artiştii şi politicienii, despre Adrian Păunescu: Un mare om al culturii româneşti

După aflarea veştii că s-a stins, zeci de oameni au sosit la reşedinţa sa. Prieteni, cunoscuţi sau simpli trecători au depus la poarta casei poetului flori şi lumânări, în semn de preţuire.

Vezi fotografii din faţa casei lui Adrian Păunescu

Oamenii depun flori la reşedinţa lui Adrian Păunescu


Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde se afla internat din 26 octombrie. Scriitorul avea probleme cardiace, renale şi hepatice, iar medicii nu l-au mai putut salva.

Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, a declarat, vineri dimineaţă, că inima lui Adrian Păunescu a încetat să mai bată la ora 7:15.

Adrian Păunescu a murit la 67 de ani


Interviuri memorabile ale poetului Adrian Păunescu: "Nu m-aş sinucide de-atâta rău cât suport"

Adrian Păunescu a scris zeci de volume de poezii şi s-a făcut remarcat după ce a înfiinţat Cenaclul „Flacăra". Recent, a fost premiat cu Meritul Academic pentru creaţie literară.

Adrian Păunescu s-a născut în localitatea Copăceni din Basarabia, pe 20 iulie 1943. Şi-a petrecut copilăria în localitatea doljeană Bârca, iar studiile le-a făcut la Craiova şi în Capitală, fiind absolvent al Universităţii Bucureşti.

A debutat ca poet la vârsta de 17 ani, iar de atunci a publicat zeci de volume de poezii. "Repetabila povară", "Totuşi iubirea", "Analfabeţilor" şi  "Tăierea porcului" sunt doar câteva dintre poemele cu care s-a remarcat.

Criticii literari, despre poetul Adrian Păunescu

Adrian Păunescu a scris şi literatură pentru copii şi proză fantastică şi a lucrat ca redactor pentru reviste ca "România literară" şi  "Luceafărul". A condus revista "Flacăra" şi cenaclul cu acelaşi nume.

Tatăl lui, învăţător de orientare liberală, a fost închis de regimul comunist timp de 15 ani, iar din această cauză poetul a avut probleme în tinereţe.

Adrian Păunescu, creatorul unui fenomen cultural: Imagini de la Cenaclul Flacăra

   
Relaţia lui cu regimul Ceauşescu rămâne însă ambiguă, el lăudându-l şi criticându-l în acelaşi timp pe dictator. Căzut în dizgraţie în 1985, Adrian Păunescu nu şi-a ascuns după Revoluţie orientarea de stânga. A intrat în Partidul Socialist al Muncii, iar în ultimii ani a fost senator PSD.
         
Adrian Păunescu a fost căsătorit de două ori. Mai întâi cu poeta Constanţa Buzea, cu care a avut doi copii şi cu apoi cu Carmen Antal, cu care a avut o fată.

Păunescu a fost premiat anul acesta cu "Meritul Academic" pentru creaţie literară şi pentru susţinerea proiectelor Academiei Române.

Viaţa şi opera lui Adrian Păunescu


×
x close