Uitati de ceaiurile şi alifiile bunicii. De anul viitor, din aprilie, Uniunea Europeană impune reguli stricte pentru autorizarea acestora. Cum procedurile vor fi mai lungi, iar condiţiile aproape de neîndeplinit produse precum propolisul, ceaiul de maceşe sau tincura de echinaceea vor fi aproape de negăsit.
Directiva Uniunii Europene a făcut deja vâlvă şi sunt asociaţii intrenaţionale care cer parlamentarilor europeni să revină asupra ei. Dacă directiva rămâne neschimbată, de anul viitor orice medicament pe bază de plante va trebui să treacă printr-un proces de autorizare foarte strict şi lung. Practic, remediile naturiste se vor supune aceluiaş regim ca medicamentele convenţionale. Susţinătorii ideii spun că medicamentele din plante vor fi mult mai sigure, producătorii avertizează remedii folosite unele chiar de sute de ani, s-ar putea pierde.
Directiva europeană vizează toate remediile pe bază de plante, capsulele, tincturile sau soluţiile de inhalat, dar nu şi medicamentele homeopatice.
Producătorii trebuie să demonstreze, prin teste ştiinţifice, eficacitatea fiecărei plante în parte. În plus, pentru a fi autorizat ca medicament naturist tradiţional, un remediu trebuie să fi fost folosit cu rezultate demonstrate timp de cel puţin 30 de ani, dintre care 15 într-o ţară a Uniunii.
“Această lege este nedreaptă, discriminează în mod nedrept tradiţii de mii de ani. Are impact asupra drepturilor omului, asupra afacerilor”, a declarat Robert Verkerk, directorul executiv al Alianţei Internaţionale pentru Sănătate Naturală.
În România, anul trecut, vânzarea remediilor naturiste a adus încasări de 117 milioane de euro. Vânzările ar putea însă să scadă dramatic. Mulţi producători de medicamente naturiste se tem acum de falimentm şi spun că singura soluţie pe care o văd acum este să comercializeze produsele ca suplimente alimentare. Mulţi n-ar vrea să rămână fără remediile naturiste, produsele naturiste fiind considerate o alternativă la medicamentele clasice, mult mai scumpe. Ele trebuie folosite doar cu recomandarea unui medic specializat. În România 500 de medici au competenţe în fitoterapie.