Antena 3 CNN Actualitate România are GUVERN. Cabinetul lui Ungureanu a trecut de votul Parlamentului

România are GUVERN. Cabinetul lui Ungureanu a trecut de votul Parlamentului

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 11:49 09 Feb 2012 Modificat la 11:49 09 Feb 2012
România are GUVERN. Cabinetul lui Ungureanu a trecut de votul Parlamentului
Cei 16 miniştri nominalizaţi în Cabinetul Ungureanu au primit, joi, votul de învestitură. Un vot cu emoţii, dar nu din cauza Opoziţiei, ci din cauza absenţelor din băncile Puterii. Trei parlamentari PDL şi patru ai UDMR au ales să nu se prezinte la şedinţa în care trebuie să acorde încrederea pentru noul Guvern. Totuşi, Mihai Răzvan Ungureanu a intrat în sala de plen plin de optimism.

La şedinţa Parlamentului au fost prezenţi 237 de parlamentari. USLa participat la votul de învestire.

În deschiderea şedinţei, Ungureanu a susţinut un discurs. El a declarat că nu poate avansa promisiuni nerealiste şi că poate lua în calcul doar o majorare "prudentă" a salariilor şi pensiilor.

"Propun un mod de guvernare pragmatic, onest şi modern, în care fiecare cetăţean să se poată recunoaşte. Nu vin în vremuri grele să prezint promisiuni nerealiste", a spus Ungureanu.

URMĂRIŢI ÎN DIRECT CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN PARLAMENT

Update 14.18
- Cabinetul lui Ungureanu a trecut de votul Parlamentului. S-au înregistrat 237 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean. Potrivit secretarului Senatului Gheorghe David, la vot au fost prezenţi 245 de parlamentari, informează Agerpres.

Update 14.15 - S-a încheiat votul în Parlament. Acum, urmează numărarea voturilor.

Update 13.45
- 66 de senatori ai puterii votează la această oră. Din sală lipsesc doi senatori din cei ai puterii. Sunt necesare 232 de voturi pentru trecerea noului cabinet al lui Ungureanu. Votul este secret şi se exprimă cu bile.

Formaţiunile din coaliţia guvernamentală au în prezent 242 de parlamentari, după ce în şedinţa Camerei de joi dimineaţă a fost înregistrată demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir. În plus, senatorul UDMR Verestoy Attila este în concediu medical, iar deputatul PDL William Brânză a anunţat că, din motive familiale, nu se va afla în ţară în ziua votului. Nici deputatul PDL Georgică Dumitru nu participă la şedinţă, fiind internat în spital. Prin urmare, coaliţia are 239 de parlamentari care pot fi prezenţi la şedinţă.

După înregistrarea demisiei lui Trandafir, Parlamentul are 463 de senatori şi deputaţi, ceea ce înseamnă că pentru învestirea Cabinetului Ungureanu sunt necesare voturile favorabile a 232 de parlamentari.

Deputatul independent Gheorghe Zoicaş a declarat, joi, că va vota pentru învestirea Cabinetului Ungureanu, potrivit Mediafax. De asemenea, deputatul independent Marian Săniuţă a declarat că va susţine în plenul reunit amendamente la programul de guvernare şi că, dacă unele dintre acestea vor fi acceptate, va vota în favoarea Cabinetului Ungureanu.

Deputaţii independenţi Mircia Giurgiu, Florentin Gust şi Ioan Munteanu au declarat că vor vota împotriva învestirii Cabinetului Ungureanu.

Update 13.42
- A început votul în Parlament. Guvernul Ungureanu are nevoie de 232 de voturi pentru a fi învestit în funcţie.



Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că nu are emoţii în privinţa votului, ci pentru că îşi asumă o responsabilitate enormă.

Întrebat dacă este îngrijorat de votul pentru învestirea noului Guvern, Ungureanu a declarat: "În privinţa votului, nu. Dar emoţii fireşti, de om care îşi asumă o responsabilitate enormă, da".

VEZI MESAJUL LUI PONTA PENTRU UNGUREANU

Parlamentul s-a reunit, joi, pentru învestirea Cabinetului Ungureanu.

Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, va cere astăzi votul Parlamentului pentru cabinetul său.

Guvernul Ungureanu are nevoie de 232 de voturi pentru a fi învestit în funcţie.

În cazul în care Guvernul nu trece de Parlament, preşedintele este nevoit să desemneze un nou prim-ministru. Dacă nici acesta şi nici echipa sa nu primesc aprobarea Legislativului, şeful statului ar putea dizolva Parlamentul.

Din acel moment, poate fi demarată procedura alegerilor anticipate.
 





 

×
x close