Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ajuns, duminică noapte, după aproape patru ore de marş, la care au participat peste 10.000 de oameni, în Piaţa Universităţii, circulaţia fiind blocată în intersecţia de la Universitate.
UPDATE 22:40- Coloana de protestatari a revenit în Piaţa Universităţii,
locul de unde a pornit în marş.
UPDATE 21:20- Protestatarii au intrat pe Bulevardul Tineretului şi se îndreaptă spre Piaţa Universităţii.
UPDATE 21:00-
Numărul protestatarilor a crescut la peste 10.000.
UPDATE 19:45- Numărul protestatarilor a crescut la peste 7.000, transmite Mediafax.
UPDATE- Numărul protestatarilor faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a crescut la peste 3.000, circulaţia în centrul Capitalei fiind blocat de la Universitate până la Unirii.
UPDATE- Aproximativ 2.000 de persoane au plecat în marş de la Universitate, blocând Bulevardul Brătianu, în fruntea coloanei de manifestanţi care se opun proiectului minier de la Roşia Montantă sunt părinţi cu copii în cărucioare, iar în spatele acestora este un banner ţinut de cei aflaţi în primul rând.
Foto: Daniel Vrăbioiu/FacebookUPDATE - Aproximativ 2.000 de persoane care protestează, duminică seară, în Capitală faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu, înainte de a pleca în marş, pe traseul Unirii, Calea Văcăreşti, Bd. Tineretului, de unde vor reveni în Piaţa Universităţii.
Protestatarii au început să vină la fântâna de la Universitate începând de la ora 17.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist. Până la ora 18.00, la Universitate au venit câteva sute de oameni, conform
Mediafax.
Unii dintre cei care au venit la Universitate au tricouri pe care scrie "Salvăm Roşia Montană", cocarde şi banderole tricolore. La protest a fost adusă şi o cutie pe care scrie"Cutia milei. Vrem să ne cumpărăm singuri politicienii".
Protestatarii scandează "Roşia Montană nu e de pomană", "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi au pancarte pe care scrie "Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate".
La protestul din Capitală participă şi oameni din Roşia Montană care se opun proiectului minier.
La protestele de până acum din Bucureşti, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.
Proteste similare sunt anunţate duminică 15 septembrie în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.
Manifestanţii de la Universitate cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.