Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Primarul care a făcut revoluţie în Bucureşti. În trei ani a construit 28 de şcoli, primele trotuare şi a inaugurat Ateneul Român

Primarul care a făcut revoluţie în Bucureşti. În trei ani a construit 28 de şcoli, primele trotuare şi a inaugurat Ateneul Român

O.P.
1 minut de citit Publicat la 11:06 10 Iun 2012 Modificat la 11:06 10 Iun 2012
Primarul care a făcut revoluţie în Bucureşti. În trei ani a construit 28 de şcoli, primele trotuare şi a inaugurat Ateneul Român
Era o onoare să fii "gospodarul" unui oraş precum Bucureştiul. Erau multe de făcut, însă visurile acestor oameni s-au transformat într-o realitate de care încă ne bucurăm astăzi.

Comparat cu Parisul, Bucureştiul a cunoscut o înflorire spectaculoasă, iar un primar precum Pache Protopopescu este mereu un exemplu pentru toată lumea. În numai trei ani 1888-1891Pache Protopopescu a construit un bulevard care şi în prezent îi poartă numele, a adăugat strazilir primele trotuare, a construit 28 de şcoli, inclusiv actualul liceu "Gheorghe Lazăr", a înfiinţat prima staţie de salvare, dotată cu trăsuri, a construit linii noi de tramvai cu cai şi, tot el, a inaugurat "Ateneul Roman".


Actualul Bulevard Pache Protopopescu s-a terminat în doar patru luni, căci se muncea ziua şi noaptea fără încetare şi primarul Pache era şi noaptea lângă muncitori, scrie Jurnalul Naţional.

E greu de crezut, dar se plăteau accizele la intrarea-n oraş, la barieră. Mult s-a luptat Pache Protopopescu pentru oprirea accizelor de drum – iarăşi prilej de furturi grandioase şi grele pentru cetăţeni. Nu a reuşit, dar a deschis drumul spre asta. La barieră era o cumpănă, o barieră cum e cea de la tren, când se-nchide drumul ce trece peste calea ferată. Pe atunci, cumpăna era ca o ghioagă cu ţepi răi şi duşmănoşi. Cel care trecea fără să plătească, se-nţepa rău.

Pache Protopopescu s-a luptat şi cu inundaţiile şi canalizarea Bucureştiului, care nu exista. Era o operaţiune foarte scumpă. S-a furat mult, s-a cheltuit enorm, dar am intrat şi noi în rând cu lumea.

Scrie doctorul Severeanu: "Măturatul străzilor se făcea în mod barbar. Se măturau străzile cu târnul de la unu noaptea până dimineaţă de către nişte nespălaţi, care nu prea iubeau curăţenia şi faceau o prăfăraie!!!". Tot Pache Protopopescu a instituit stropirea străzilor şi a adus de la Dresda nişte cisterne mari cu turbine şi pluguri pentru curăţatul zăpezii.

Tot Pache Protopopescu s-a luptat printre altele şi cu prostituţia. Tânărul primar îndrăgostit de oraşul său a încercat să-l civilizeze, să-l înscrie într-o etică înaltă. Nici aici n-a prea reuşit. Erau prostituate oficiale "de stat" şi prostituate clandestine. A încercat să înfrâneze această instituţie şi ca să cunoască localurile noaptea, a dat ordin să se pună felinar roşu la poartă.




×
x close