Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 90. Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah

Război în Israel, ziua 90. Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah

Război în Israel, ziua 90. Uciderea unui lider de rang înalt al Hamas într-o presupusă lovitură israeliană a marcat cea mai mare lovitură dată conducerii de vârf a grupării în ultimii ani.

Război în Israel, ziua 90. Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2024   •   20:27

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah
  • Liderul Hezbollah amenință Israelul cu un război "fără limite și fără reguli"
  • SUA critică acuzația emisă de Africa de Sud la adresa Israelului, privind genocidul din Gaza
  • Hamas dispune în continuare de "capacităţi importante" în Fâşia Gaza, afirmă Casa Albă
  • Secretarul de stat american Antony Blinken, o nouă vizită în Israel
  • Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare
  • Mossadul promite să se răzbune împotriva Hamas pentru atacul din 7 octombrie
  • Israelul negociază în secret cu Congo să-i mute pe palestinienii din Fâşia Gaza în această ţară
  • Alertă maximă în Israel, la granița cu Liban
  • Președintele Franței cere Israelului să evite escaladarea conflictului, în special în Liban
  • Armata israeliană a declarat că se pregătește pentru "orice scenariu"

Update 22.25. Numărul doi al grupării teroriste Hamas, ucis într-un presupus atac israelian la periferia Beirutului, a fost înmormântat. Un oficial american din domeniul Apărării susține că Israel este în spatele atacului care, până acum, nu a fost însă revendicat. Cert e că teroristul ucis era considerat de Israel unul dintre principalii fondatori ai Brigăzilor Al-Qassam, aripa militară a Hamas, în Cisiordania ocupată. Într-o primă reacție la atacul cu drone care a omorât, în total, 7 oameni, teroriștii promit să se răzbune. "Este o provocare pentru țările arabe și islamice, așa că forțele de rezistență vor lovi ținte israeliene peste tot, a transmis Hamas pe Telegram.

Update 21.15. Secretarul de stat Antony Blinken va vizita zilele următoare Israelul și Cisiordania, precum și Turcia, Grecia, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Egipt, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, citat de Reuters.

Vizita are loc în contextul în care îngrijorările legate de extinderea dincolo de Gaza a conflictului izbucnit în urmă cu trei luni, atrăgând Cisiordania ocupată de Israel, forțele Hezbollah de la granița dintre Liban și Israel și rutele de navigație din Marea Roșie.

Blinken va discuta măsurile specifice pe care părțile din regiune le pot lua pentru a împiedica extinderea conflictului, a declarat Miller în cadrul unei conferințe de presă. "Nu este în interesul nimănui - nici al Israelului, nici al regiunii, nici al lumii - ca acest conflict să se extindă dincolo de Gaza”, a declarat Miller.

Blinken va discuta, de asemenea, despre măsuri imediate de creștere a asistenței umanitare în Gaza și despre eforturile de a aduce acasă ostaticii luați de Hamas, a adăugat Miller.

Update 20.30. Soldaţii israelieni povestesc ce au găsit în casa unui terorist Hamas. Pe lângă mari cantităţi de arme, explozibili, cuţite, forţele israeliene au găsit o revistă care arată cum Hamas își manipulează tinerii în legătură cu distrugerea Israelului şi uciderea evreilor.

Update 19.40. Uciderea unui lider de rang înalt al Hamas într-o presupusă lovitură israeliană a marcat cea mai mare lovitură dată conducerii de vârf a grupării în ultimii ani. Asta scrie The Wall Street Journal, care dezvăluie legăturile puternice ale lui Saleh al-Arouri cu Iranul, dar şi rolul acestuia în orchestrarea atacului terorist de la 7 octombrie. Arouri, un adept al liniei dure religioase, a fost creditat de Hamas cu orchestrarea atacului din 7 octombrie asupra Israelului, soldat cu 1.200 de morți, majoritatea civili, potrivit oficialilor israelieni.

De asemenea, el a jucat un rol de lider în negocierea cu Israelul prin intermediul Qatarului și Egipt pentru eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul unui acord de pace, adoptând o abordare mai intransigentă, potrivit negociatorilor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Arouri a fost un terorist brutal, responsabil pentru atacurile din 7 octombrie, precum și pentru alte atacuri împotriva civililor nevinovați. El a adăugat că Statele Unite nu au fost avertizate în prealabil cu privire la atac.

Update 17.05. IDF și ISA l-au ucis pe șeful Statului Major Operațional al Jihadului Islamic din nordul Fâșiei Gaza, un agent de rang înalt al organizației teroriste Jihadul Islamic.

Mamdouh Lolo a servit ca asistent și confident al liderilor organizației teroriste Jihadul Islamic din nordul Fâșiei Gaza. În plus, acesta era în contact cu oficiali de rang înalt din cartierul general al organizației teroriste din străinătate. El a fost ucis într-un atac cu dronă, sub conducerea Direcției de informații militare a IDF împreună cu ISA.

Lolo a fost o figură de rang înalt în cadrul Jihadului Islamic, care a planificat și condus numeroase atacuri teroriste din Fâșia Gaza împotriva civililor și soldaților israelieni. 

Update 15:40. Ministerul Sănătății din Gaza raportează că 125 de palestinieni au fost uciși și 318 răniți, în ultimele 24 de ore, în urma acțiunilor militare israeliene în interiorul Fâșiei Gaza.

Se estimează că 85% din populația din Gaza a fost strămutată, iar mulți oameni trăiesc în adăposturi improvizate în sudul Fâșiei Gaza.

Biroul de presă al guvernului din Gaza a acuzat Israelul că i-a forțat în mod repetat pe locuitorii palestinieni să își părăsească locuințele și să se mute în zone pe care Israelul le-a bombardat ulterior, potrivit The Guardian.

Update 13:00. Liderul Hezbollah amenință Israelul cu un "război fără limite, fără reguli și fără control", după ce uciderea responsabilului Hamas la Beirut a fost pusă pe seama Israelului.

"Dacă inamicul se gândește să ducă un război împotriva Libanului, atunci lupta noastră va fi fără respectarea aparențelor, fără limite, fără reguli și fără control.

Este suficient să menționăm că nu ne este frică de război și nici nu avem ezitări. Dacă ne-ar fi fost frică, nu am fi stat în prima linie", a spus liderul Hezbollah.

Update 11:40. Casa Albă a criticat miercuri cererea, pe care o consideră "nefondată", depusă la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de către Africa de Sud în care aceasta acuză Israelul de "genocid" în Fâşia Gaza, informează AFP.

"Această cerere este nefondată, contraproductivă şi nu se bazează pe niciun fapt", a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

"Nu credem că aceasta este o măsură productivă în acest moment", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, întrebat asupra acestui subiect în timpul unei conferinţe de presă.

El a respins acuzaţiile formulate la adresa Israelului, SUA fiind principalul aliat şi sprijin militar al acestei ţări. SUA "nu au constatat, în acest stadiu, acte ce constituie un genocid" în războiul dus de Israel împotriva mişcării palestiniene islamiste Hamas, a afirmat Miller.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, va organiza săptămâna viitoare primele sale audieri publice în cadrul procedurii angajate de Africa de Sud împotriva Israelului.

Africa de Sud cere ca CIJ să ordone de urgenţă suspendarea operaţiunilor militare în Gaza, apreciind că Israelul "a comis, comite şi riscă să continue să comită acte de genocid împotriva poporului palestinian în Gaza", potrivit jurisdicţiei.

Israelul a respins aceste acuzaţii. Apărătoare ferventă a cauzei palestiniene, Africa de Sud este una dintre ţările cele mai critice la adresa bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza, declanşate în urma atacurilor sângeroase întreprinse asupra Israelului pe 7 octombrie de către mişcarea palestiniană islamistă Hamas, potrivit Agerpres.

Update 10:00. Hamas dispune în continuare de "capacităţi importante" în Fâşia Gaza, după aproape trei luni de operaţiuni israeliene împotriva mişcării palestiniene, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, scrie AFP.

"Credem că reducerea şi înfrângerea capacităţilor Hamas de a efectua atacuri în interiorul Israelului este un obiectiv absolut realizabil pentru forţele militare israeliene", a declarat John Kirby.

"Acest lucru se poate realiza, militar", a adăugat el, afirmând că armata israeliană poate "elimina ameninţarea pe care Hamas o reprezintă pentru poporul israelian". Dar "ideologia sa va fi eliminată? Nu. Şi este probabil ca grupul să fie distrus? Probabil că nu", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Întrebat despre numărul de membri ai Hamas care mai "rămân de eradicat", John Kirby a spus că are estimări, fără a dori să intre în detalii. "Dar Hamas dispune în continuare de capacităţi importante în Fâşia Gaza", a declarat el.

Refuzând să analizeze operaţiunile militare israeliene, John Kirby a spus că Hamas nu este "doar o colecţie bizară de terorişti". "Aceşti tipi sunt organizaţi ca o armată", a spus el.

Israelienii "au avut, însă, un impact asupra capacităţii Hamas de a comanda şi organiza, de a-şi reînnoi resursele şi, sincer, de a-şi conduce trupele", a mai declarat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Update 08:00. Secretarul de stat american Antony Blinken va începe, joi, un nou turneu diplomatic în Orientul Mijlociu cu o etapă prevăzută în Israel, a declarat, miercuri seară, un responsabil american, în contextul în care cresc temerile legate de o escaladare a războiului dintre Israel şi Hamasul palestinian, scrie AFP.

Şeful diplomaţiei de la Washington va pleca joi seară într-o călătorie care va include Israelul şi alte câteva etape în Orientul Mijlociu, a declarat pentru AFP acest responsabil sub protecţia anonimatului.

El a refuzat să dea detalii despre datele şi etapele precise ale acestei călătorii.

Aceasta va fi a cincea vizită oficială a lui Antony Blinken în Israel de la începutul războiului pe 7 octombrie, provocat de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian, şi a patra în regiune.



Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, precum şi secretarul Apărării Lloyd Austin au vizitat, de asemenea, regiunea, precum şi preşedintele Joe Biden chiar la începutul conflictului care va intra în a patra lună în zilele următoare.

Trimiţându-l din nou pe secretarul de stat american în regiune, Statele Unite intenţionează să menţină presiunea asupra autorităţilor israeliene şi să asigure menţinerea unor bune relaţii cu aliaţii arabi uniţi împotriva Israelului.

Deplasarea intervine în timp ce cresc temerile legate de extinderea în întreaga regiune a conflictului din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas, mai ales după un atentat care a făcut 95 de morţi în Iran miercuri şi eliminarea numărului doi politic al Hamas într-o lovitură aeriană în Liban marţi.

Responsabilii administraţiei americane repetă că presiunile exercitate în culise funcţionează, Israelul fiind de acord să lase să intre combustibil, să restabilească accesul la internet şi să deschidă punctele de trecere în Fâşia Gaza, dar, totodată, nu îşi ascund frustrarea.

Statele Unite sunt principalul aliat şi sprijin militar al Israelului, dar denunţă poziţiile extreme ale unor miniştri israelieni care cer revenirea coloniştilor evrei în Fâşia Gaza, după războiul actual, şi "încurajează" populaţia palestiniană să emigreze, potrivit Agerpres.

Liderul grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah a avertizat miercuri seara Israelul împotriva declanşării unui război în Liban, dând asigurări că gruparea sa va lupta "fără limite", la o zi de la uciderea numărului doi al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, lângă Beirut, relatează AFP.

"Deocamdată, luptăm pe front într-o manieră calculată (...) dar dacă inamicul se gândeşte să declanşeze un război împotriva Libanului, vom lupta fără limite, fără restricţii, fără graniţe (...)", a declarat Hassan Nasrallah într-un discurs transmis în direct la televiziune. "Nu ne temem de război", a insistat el.

Discursul liderului Hezbollah a survenit la o zi de la prima lovitură aeriană la periferia Beirutului, atribuită Israelului, de la începutul războiului în Gaza.

Război în Israel, 3 ianuarie 2024 | Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare

Război în Israel, 2 ianuarie 2024 | Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea "agresiunii"

Război în Israel, 1 ianuarie 2024 | Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului din Fâșia Gaza

Război în Israel, 31 decembrie 2023 | Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Război în Israel, 30 decembrie 2023 | Situație disperată în Gaza. Șeful OMS, îngrijorat cu privire la răspândirea bolilor infecțioase

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Elevii încep azi evaluarea națională
x close