Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 52. Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile, anunță Qatar

Război în Israel, ziua 52. Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile, anunță Qatar

Război în Israel, ziua 52. Qatar a anunțat că Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile. Armistițiul urma să expire după ziua de astăzi. Qatarul a mediat discuțiile dintre Israel și Hamas.

Război în Israel, ziua 52. Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile, anunță Qatar
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2023   •   20:53

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Oficialii Casei Albe speră că printre ostaticii eliberați astăzi se află și cetățeni americani
  • Armistițiu Israel-Hamas, prelungit cu două zile
  • Un ajutor de rang înalt al președintelui egiptean Diaa Rashwan anunță că Cairo și Doha sunt foarte aproape de a obține o prelungire cu două zile a armistițiului
  • 150 de camioane cu ajutor au sosit în nordul Gazei în decurs de 3 zile
  • Probleme cu lista ultimilor ostatici care ar trebui eliberați astăzi de Hamas
  • Elon Musk, condus de Benjamin Netanyahu într-ul kibbutz atacat de Hamas
  • Secretarul General al NATO cere prelungirea armistițiului între Israel și Hamas
  • Zeci de ostatici sunt deținuți alte grupări islamiste, în afară de Hamas
  • Elon Musk se întâlnește cu președintele Israelului, după scandalul postării antisemite pe rețeaua X
  • Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberați în a patra zi de armistițiu
  • Germania promite sprijin neclintit pentru Israel la Ierusalim
  • Israelul a eliberat 39 de palestinieni în baza acordului cu Hamas
  • O fetiță de 4 ani, cu dublă cetățenie, israeliană și americană, printre ostaticii eliberați duminică
  • 17 ostatici, predați astăzi de Hamas Crucii Roșii
  • Hamas afirmă că a eliberat un ostatic rus din Gaza
  • Armata israeliană (IDF) a confirmat duminică uciderea a cinci comandanți ai Hamas înainte de încetarea temporară a focului.
  • Israelul îi avertizează din nou pe palestinieni să nu se deplaseze spre nordul Fâșiei Gaza în timpul armistițiului
  • Hamas anunță că a pierdut patru comandanți militari în Fâșia Gaza
  • Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, au fost eliberaţi de Hamas

Update 20:50 Oficialii Casei Albe speră că printre ostaticii eliberați astăzi se află și cetățeni americani.

Casa Albă a spus că oficialii administrației „speră” că alți americani vor fi printre acei ostatici eliberați luni de Hamas, potrivit CNN.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că oficialii vor "veghea îndeaproape pentru a vedea dacă vreun american se află în acel grup” de ostatici care urmează să fie eliberați luni.

El a mai spus că au salutat anunțul din Qatar că pauza umanitară va fi prelungită până joi dimineață, ora Israelului. El a spus, din cauza extinderii, „Hamas s-a angajat să elibereze alte 20 de femei și copii în următoarele două zile”.

Casa Albă a mai spus că "speră să vadă” pauza prelungită mai mult.

Întrebat dacă președintele a primit vreo asigurare de la omologii săi că americanii vor fi printre ostaticii eliberați luni, Kirby a reiterat că administrația speră că vor fi eliberați astăzi, dar că Casa Albă nu va ști cu siguranță până când nu vor fi eliberați și vor trece granița în Israel.

Kirby a spus că nu cunoștea nicio "reținere” suplimentară pentru eliberarea mai multor ostatici și a remarcat că "punctul de conflict” astăzi este dacă două mame vor fi eliberate împreună cu copiii lor. El a spus că până acum se pare că vor putea.

Kirby a adăugat că Casa Albă nu are nicio informație cu privire la starea ostaticilor americani care sunt încă reținuți și că administrația "nu va răsufla ușurată până nu vom ști că îi scoatem pe ostaticii de astăzi”.

Update 18:35 Armistițiu Israel-Hamas, prelungit cu două zile.

Israelul și Hamas au căzut de acord să prelungească cu două zile actualul armistițiu, cu doar câteva ore înainte ca acesta să expire, potrivit Qatarului.

Armistițiul umanitar a fost prelungit cu încă două zile, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe din Qatar.

Purtătorul de cuvânt Majed Al-Ansari nu a confirmat imediat detaliile, dar a spus că acordul ar putea include și alte eliberări de ostatici și livrări de ajutoare.

Șaptesprezece ostatici reținuți de Hamas în Gaza au fost eliberați duminică, printre care și americanca de origine israeliană Abigail Mor Edan, în vârstă de patru ani.

În schimb, Israelul a eliberat 39 de prizonieri palestinieni.

Prima pauză limitată a luptelor a început în mod oficial vineri, iar președintele american Joe Biden a declarat că speră ca actualul armistițiu să fie prelungit pentru a permite eliberarea mai multor prizonieri.

Update 17:30 Un ajutor de rang înalt al președintelui egiptean Diaa Rashwan anunță că Cairo și Doha sunt foarte aproape de a obține o prelungire cu două zile a armistițiului în curs de desfășurare între Israel și Hamas.

În urma prelungirii armistițiului, 10 ostatici israelieni și 30 de prizonieri palestinieni ar urma să fie eliberați atât mâine, cât și miercuri, spune Diaa Rashwan, adăugând că 11 ostatici israelieni vor fi, de asemenea, eliberați în cursul zilei de astăzi.

Update 16:30 150 de camioane cu ajutor au sosit în nordul Gazei în decurs de 3 zile, spune Semiluna Roșie Palestiniană.

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a raportat livrarea a 150 de camioane de ajutor în nordul Gazei, de la începutul armistițiului de vineri până duminică seara.

Ajutorul din camioane include alimente, apă, lucruri pentru copii și pături, a precizat PRCS, adăugând că de această asistență ar beneficia mii de persoane aflate în nevoie disperată.

Update 16:00 Israelul, Hamas și SUA, cu medierea Qatarului, lucrează la chestiunile nerezolvate legate de ostatici, în ultima zi de valabilitate a armistițiului temporar care a intrat în vigoare în Gaza vineri dimineața.

Una dintre probleme este legată de faptul că nicio mamă nu se află pe lista de luni cu ostaticii Hamas, potrivit unui oficial israelian, citat de CNN.

Israelul susține că, potrivit acordului, copiii care se află în captivitate cu mamele lor ar trebui să fie eliberați împreună cu acestea.

Această prevedere a fost deja încălcată sâmbătă, când Hamas a eliberat un ostatic fără mama sa, arată un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene.

SUA se așteaptă ca două femei cu cetățenie americană să fie eliberate luni, dar nici acest lucru nu este cert.

"Pur și simplu, nu știm în acest moment", a declarat pentru CNN John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate american. 

În ultimele trei zile, Hamas a eliberat 39 de ostatici, ca parte a acordului, astfel încât cel puțin 11 ar trebui să fie eliberați luni.

Israelul a eliberat, de asemenea, peste 100 de deținuți palestinieni.

Update 14:00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, solicită prelungirea armistițiui din Gaza.

Stoltenberg invocă nevoia de a permite transferul de ajutoare suplimentare și eliberarea ostaticilor deținuți de teroriști.

"Fac apel la prelungirea pauzei de lupte. Acest lucru ar permite acordarea ajutorului atât de necesar populației din Gaza și eliberarea mai multor ostatici", a declarat, luni, șeful NATO.

Update 13:00 Premierul Benjamin Netanyahu l-a primit, luni, pe multi-miliardarul Elon Musk și a fost împreună cu acesta într-un kibbutz israelian devastat în timpul atacului Hamas din 7 octombrie.

Este vorba despre kibbutz-ul Kfar Aza.

Acesta și alte aproximativ 20 de comunități au fost luate cu asalt de teroriști, care au ucis și incendiat familii întregi, după care au răpit zeci de oameni pe care i-au dus în Gaza.

Miliardarul a avut ocazia să afle relatări ale atacului direct de la localnici.

El a fost intens criticat în ultima vreme în SUA și în Israel, pentru aparenta incapacitate de a opri distribuirea de conținut antisemit pe platforma sa, X.

Musk însuși s-a declarat de acord cu o postare a unui utilizator care a susținut că evreii alimentează "ura împotriva albilor".

Update 12:01 Mai mult de 40 dintre ostaticii duși în Gaza în urma atacului Hamas pe 7 octombrie nu sunt în prezent deținuți de această grupare islamistă.

Informația este difuzată de CNN, care citează o sursă diplomatică la curent cu negocierile privind eliberarea ostaticilor.

Situația complică lucrurile, deoarece acordul de armistițiu între Israel și Hamas, care expiră mâine dimineață, prevede ca gruparea ce guvernează Gaza să predea un anumit număr de ostatici în schimbul unor prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Asta presupune că Hamas trebuie să îi aibă în custodie pe ostaticii care urmează să fie predați.

Înainte de intrarea în vigoare, vineri, a armistițiului pe patru zile, CNN a relatat că aproximativ 40 - 50 de ostatici sunt deținuți de Jihadul Islamic Palestinian sau de alte grupuri sau persoane. 

Până luni dimineață, au fost eliberați 58 de ostatici: 40 de israelieni și cu dublă cetățenie, 17 thailandezi și un filipinez.

Update 10:34 Elon Musk urmează să se întâlnească, luni, cu președintele israelian Isaac Herzog în timpul unei vizite în Israel.

Anunțul a fost făcut de biroul lui Herzog.

În timpul întâlnirii cu proprietarul platformei de socializare X, fostă Twitter, Herzog va sublinia necesitatea combaterii antisemitismului, în creștere pe internet, a precizat sursa citată.

Reprezentanți ai familiilor ostaticilor deținuți de Hamas sunt, de asemenea, așteptați să participe la întâlnire, unde vor împărtăși "ororile atacului terorist Hamas din 7 octombrie, precum și durerea și incertitudinea continuă în legătură cu cei ținuți în captivitate", a menționat biroul președintelui israelian.

Întâlnirea are loc în contextul în care Elon Musk și-a atras ample reacții negative după ce a aprobat o postare pe X în care evreii erau acuzați că "incită la ură" împotriva albilor.

Update 09:34 Israelul a primit o listă cu ostaticii care se așteaptă să fie eliberați, luni, de Hamas, iar discuțiile sunt în curs de desfășurare în legătură cu această listă, a anunțat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Luni este cea de a patra zi, și ultima, a armistițiului negociat inițial între Hamas și Israel.

Începând de duminică, părțile au discutat despre posibilitatea de a prelungi încetarea focului, dar nu a fost anunțat încă niciun acord în acest sens.

Update 08:00 Armistițiul dintre Israel și Hamas ar putea fi prelungit cu alte patru zile, după ce a intrat în vigoare vineri dimineața.

Negocierile continuă pentru a extinde lista ostaticilor care ar putea fi eliberați zilele următoare, scrie presa israeliană.

Și aceste negocieri sunt mediate de Qatar și Egipt.

Persoanele în vârstă ar putea fi eliberate împreună cu femeile și copiii.

Update 01:00 "Suntem solidari cu Israelul", a spus președintele german Frank-Walter Steinmeier.

"Nu doar cu un Israel ca victimă a terorii. Solidaritatea noastră este şi cu un Israel care se apără, care luptă împotriva unei ameninţări existenţiale", a adăugat el.

Frank-Walter Steinmeier a făcut această declaraţie în contextul criticilor tot mai mari la adresa comportamentului Israelului în Fâşia Gaza, care a ucis mii de civili. Şeful statului german a mai spus că este necesar să se protejeze civilii din Fâşia Gaza şi să li se asigure necesităţile de bază ale vieţii.

"Acest lucru este cerut de dreptul umanitar internaţional", a precizat el. Prin urmare, a mai spus Steinmeier, este bine că acordurile de încetare a focului convenite sunt acum utilizate în acest scop.

"Israelul are tot dreptul să se apere şi să-şi asigure existenţa"

"Israelul are tot dreptul să se apere şi să-şi asigure existenţa", a spus Steinmeier. "Organizaţiei teroriste Hamas nu trebuie să i se permită niciodată să-şi atingă scopul declarat, şi anume anihilarea Israelului", a mai atras el atenţia.

Steinmeier şi soţia sa Elke Budenbender, care se află şi ea în călătorie în Israel, sunt prieteni apropiaţi cu Herzog şi soţia acestuia.

"Vizita dumneavoastră este o expresie a alianţei ferme dintre ţările noastre", a spus Herzog, numindu-l pe Steinmeier un "prieten adevărat".

El le-a mulţumit lui Steinmeier şi guvernului german pentru "poziţia lor clară" cu privire la dreptul Israelului de a se apăra - spre deosebire de liderii altor ţări din UE, care au arătat un "standard dublu" şi "ipocrizie" faţă de Israel. Steinmeier îşi va continua apoi vizita în regiune în Oman şi Qatar.

Război în Israel, 26 noiembrie 2023 | Teroriştii Hamas au eliberat încă un grup de ostatici | 17 cetăţeni israelieni şi străini

Război în Israel, 25 noiembrie 2023 | Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit

Război în Israel, 24 noiembrie 2023 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului

Război în Israel, 23 noiembrie 2023 Hamas pune condiții suplimentare pentru acordul cu Israel

Război în Israel, 22 noiembrie 2023 SUA confirmă că vor întrerupe zborurile cu drone deasupra Fâșiei Gaza în timpul armistițiului Israel - Hamas

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close