Antena 3 CNN Război în Israel Anunțul IDF, după întâlnirea cabinetului de război: ”Israelul are atât planuri de apărare, cât și de atac”

Anunțul IDF, după întâlnirea cabinetului de război: ”Israelul are atât planuri de apărare, cât și de atac”

Oficialii armatei israeliene nu au declarat în mod clar dacă în următoarea perioadă vor lansa un atac asupra Iranului, drept răspuns la ploaia de rachete din noaptea de sâmbătă spre duminică. Totuși, aceștia spun că Israelul are ”atât planuri de apărare, cât și de atac”.

de Georgiana Adam    |    14 Apr 2024   •   21:00

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat că în următoarele două luni vor fi racolate două batalioane de rezervă pentru a-și întări apărarea. Însă nu a precizat, la încheierea ședinței de război, dacă Israelul va ataca Iranul în următoarea perioadă.

”Planul Iranului a eșuat. Doar câteva rachete au reușit să pătrundă în spațiul aerian și au provocat pagube minime. Baza militară lovită funcționează la capacitate maximă. Suntem într-un nivel înalt de pregătire, avem planuri atât de apărare, cât și pentru atac. Mai mult nu vom menționa aici”, a declarat Hagari, duminică seară.

Valul de drone și rachete care au zburat spre Israel în noaptea de sâmbătă spre duminică a adus cu sine o nouă fază de tensiune, incertitudine și confruntare în Orientul Mijlociu.

Iranul a lansat acest atac fără precedent ca răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, la începutul acestei luni.

Acesta a marcat un nou capitol al discordiei dintre cele două state, care s-a infiltrat timp de ani de zile și a luat amploare de când Israelul a declarat război Hamas în octombrie anul trecut, notează CNN.

Următorii pași rămân neclari, dar Israelul se confruntă cu rugăminți din partea aliaților săi de a se retrage din pragul războiului deschis și de a alege să nu escaladeze conflictul.

Cum a atacat Iranul Israelul?

Peste 300 de proiectile - inclusiv aproximativ 170 de drone și peste 120 de rachete balistice - au fost lansate spre Israel în cadrul imensului atac aerian din cursul nopții.

Cu toate acestea, "99%" dintre ele au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană ale Israelului și ale aliaților săi, potrivit armatei israeliene, doar un număr mic dintre ele ajungând pe teritoriul israelian.

Atacul Teheranului a vizat baza aeriană Nevatim, a declarat duminică un oficial al armatei iraniene, susținând că de acolo a fost lansat atacul israelian de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian.

Rachetele balistice iraniene care au ajuns în Israel au căzut pe baza aeriană situată în sudul țării și au provocat doar pagube structurale ușoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari. Baza funcționează și își continuă operațiunile în urma atacului, avioanele continuând să o folosească, a adăugat Hagari.

De ce a avut loc atacul?

Israelul și Iranul sunt rivali de lungă durată și sunt angajați într-un război din umbră de ani de zile.

Războiul Israelului împotriva Hamas, purtat de când grupul militant a atacat Israelul la 7 octombrie, a sporit aceste tensiuni.

Forțele susținute de Iran în Irak și Siria au lansat atacuri îndreptate împotriva pozițiilor militare americane din aceste țări, iar conducerea Iranului a avertizat că atacurile aliaților săi nu se vor opri până când războiul Israelului din Gaza nu se va încheia.

Dar temerile privind un război regional au crescut și mai mult la începutul lunii aprilie, când Iranul a acuzat Israelul că i-a bombardat complexul diplomatic din Siria.

×
Subiecte în articol: Daniel Hagari Iran Război în Israel
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close