Antena 3 CNN Război în Israel Forțele militare din Israel, în alertă maximă din cauza unui posibil atac din partea Iranului | S-a anunțat închiderea școlilor

Forțele militare din Israel, în alertă maximă din cauza unui posibil atac din partea Iranului | S-a anunțat închiderea școlilor

Gărzile Revoluționare ale Iranului au capturat o navă de marfă cu legături cu Israelul în Strâmtoarea Ormuz. Forțele militare ale Israelului sunt în alertă maximă. Zeci de avioane sunt gata să intervină, în cazul unui atac.

Forțele militare din Israel, în alertă maximă din cauza unui posibil atac din partea Iranului | S-a anunțat închiderea școlilor
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    13 Apr 2024   •   21:50

Israelul și-a plasat forțele armate în stare de alertă maximă, astăzi, din cauza unui posibil atac al Iranului. Zeci de avioane de luptă sunt gata să intervină.

Ca măsuri de precauție, Israelul a anulat sâmbătă, printre altele, până și excursiile școlare și alte activități pentru tineret planificate pentru zilele următoare, din cauza amenințărilor Teheranului.

Recomandare din top articole

Anunțând măsurile într-o ședință televizată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că ”zeci de avioane de luptă au fost ridicate în aer ca parte a stării de pregătire a Israelului” pentru un răspuns la un eventual atac al Iranului.

Aceste măsuri ale Israelului vin după ce Gărzile Revoluționare ale Iranului au capturat astăzi o navă de marfă cu legături cu Israelul în Strâmtoarea Ormuz, la câteva zile după ce Teheranul a avertizat că ar putea închide zona traficului maritim.

Agenția de știri de stat iraniană IRNA a relatat că un elicopter al Gărzilor Revoluționare a abordat și a dus în apele iraniene nava MSC Aries, sub pavilion portughez.

Agențiile de securitate maritimă anunțaseră anterior că o navă a fost abordată și confiscată de "autoritățile regionale" în Strâmtoarea Ormuz, între Emiratele Arabe Unite și Iran.

Iranul a amenințat că va riposta la presupusele atacuri aeriene israeliene asupra consulatului său din capitala siriană Damasc, la 1 aprilie, care au ucis șapte ofițeri ai Gardienilor Revoluției, inclusiv doi comandanți de rang înalt.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că "Iranul va suporta consecințele dacă va alege să escaladeze și mai mult această situație", ca răspuns la rapoartele privind capturarea navei MSC Aries.

Israel anunţă închiderea şcolilor din motive de securitate după ameninţările Iranului

Armata israeliană a anunţat sâmbătă închiderea şcolilor din motive de securitate pe fondul ameninţărilor Iranului cu represalii după un atac mortal la începutul lunii aprilie împotriva consulatului iranian de la Damasc, pe care Teheranul îl atribuie Israelului, relatează AFP.

Începând de duminică, prima zi a săptămânii în Israel, "activităţile de predare, excursiile şi ieşirile" şcolare sau extraşcolare sunt suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Măsura decisă "cu privire la condiţiile de securitate" este valabilă în această etapă pentru două zile, duminică şi luni.

Joe Biden, întoarcere de urgență la Washington, în contextul în care este așteptat un atac iranian asupra Israelului

Preşedintele american Joe Biden se întoarce la Washington, sâmbătă după-amiază, 13 aprilie, pentru a se consulta cu echipa sa de securitate naţională, la o zi după ce a declarat că se aşteaptă la un atac iranian împotriva Israelului "mai devreme, mai degrabă decât mai târziu", relatează Reuters.

Biden îşi încheie mai devreme deplasarea de weekend în Delaware, pentru a discuta despre evenimentele din Orientul Mijlociu, a anunţat sâmbătă Casa Albă.

Teheranul a promis să riposteze la atacul Israelului asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc, de săptămâna trecută, în care a murit un comandant de rang înalt din Forţa Quds a Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene şi alţi şase ofiţeri.

Olanda îi cere Iranului să nu atace Israelul

Ministrul olandez de Externe, Hanke Bruins Slot, i-a spus omologului său de la Teheran, Hossein Amir-Abdollahian, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Iranul nu ar trebui să atace Israelul și că sunt necesare măsuri de a opri escaladarea tensiunilor în zonă.

"În timpul conversației telefonice mi-am exprimat, de asemenea, marile mele îngrijorări cu privire la nava care a fost deturnată în Strâmtoarea Ormuz și că acest tip de acțiuni trebuie să înceteze", a scris Hanke Bruins Slot pe platforma X, relatează Reuters.

Gărzile Revoluționare ale Iranului au sechestrat sâmbătă, în Strâmtoarea Ormuz, un cargobot sub pavilion portughez, dar cu legături cu Israelul, la câteva zile după ce Teheranul a declarat că ar putea închide această rută maritimă importantă și a avertizat că va riposta după un recent atac, presupus ca venind din partea Israelului, asupra consulatului său din capitala siriană, Damasc.

×
Subiecte în articol: Israel Iran Război în Israel alerta
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close