În prezent, veniturile bugetare reprezintă aproximativ 32-33% din PIB.
În şedinţa de miercuri a comitetului interministerial, Ungureanu a acuzat fosta conducere ANAF de management defectuos şi proceduri învechite în combaterea evaziunii fiscale.
"Am constatat, de asemenea, că pe toate segmentele direct implicate în prevenirea şi combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale, începând cu evaziunea fiscală, Autoritatea Naţională a Vămilor, Executarea Silită, Gardă Financiară, rapoartele de activitate ale ANAF au fost elaborate întreţinându-se un sistem de indicatori de perfomanţă care a fost constant modificat, reflectând în special aspectele cantitative, făcă corelarea cu aspectele calitative", a spus premierul.
El a apreciat că aceste "deficienţe majore" în combaterea evaziunii fiscale sunt generate de metode învechite de acţiune.
"Credem că deficienţele majore pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale se datorează lipsei de metodologii şi proceduri de selecţie a contribuabililor supuşi diferitelor tipuri de controale, utilizării de metode învechite de acţiune, neadaptate la formele actuale de fraudă fiscală, lipsei de colaborare între diversele structuri componente ale instituţiei şi neasigurării securităţii şi interoperabilităţii aplicaţilor informatice", a spus Ungureanu.
Procurorul general al României, aflat de asemenea la şedinţă, a confirmat totodată, întrebat de premier, că procedurile de cooperare interinstituţionale s-a rezumat din partea ANAF doar la rezolvarea solicitărilor punctuale ale organelor de poliţie sau ale unităţilor de Parchet.
El a cerut totodată noului şef al ANAF să înceapă un amplu proces de reformă structurală a instituţiei.
Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unei discuţii avute, marţi, cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, decizia de eliberare din funcţie fiind semnată de şeful Guvernului.