Comportamentul politic al statului ungar şi legislatia promovată de premierul de la Budapesta Viktor Orban stârnesc cele mai serioase îngrijorări în lumea occidentală. O nouă constituţie extrem de controversată a intrat în vigoare, democraţia este serios ameninţată în Ungaria şi lucrul acesta n-are cum să nu stârnească frisoane şi la Bucureşti.
Radu Tudor a prezentat în emisiunea Punctul de Întâlnire, la Antena 3, care sunt cele două motive de îngrijorare pentru români: riscul de contagiune al instabilităţii politice prin temele care vizează şi comunitatea maghiară din Romania, dar şi afinităţile evidente dintre Viktor Orban şi Traian Basescu, lideri politici foşti comunişti care se declară azi de dreapta şi aplică fără nici o reţinere măsuri anti-democratice.
Europarlamentarul liberal Renate Weber a declarat în cadrul emisiunii că "îngrijorarea românilor este justificată" şi că ar fi bine să vedem şi la noi un spirit civic precum cel din Budapesta. Victor Boştinaru, europarlamentar social-democrat, a subliniat că oamenii încep să se întrebe la ce mai este bună Uniunea Europeană dacă nu poate apăra nici măcar valorile democratice.
Cei doi europarlamentari au comentat şi similitudinile incredibile între politica lui Viktor Orban şi ceea ce se întâmplă la Bucureşti:
- o prevedere halucinantă din constituţia maghiară care lasă loc oricărui abuz: e posibilă restricţionarea unui drept fundamental, pentru a permite exercitarea unui alt drept fundamental sau pentru a apăra orice valoare constituţională
- preşedintele Traian Băsescu s-a declarat oficial un apropiat al lui Viktor Orban
- tendinţele autoritare ale celor doi lideri vizează opoziţia politică, libertatea de exprimare în mass-media şi controlul politic absolut asupra instituţiilor celor două state
- România sub regimul Băsescu alunecă şi ea în afara Europei democratice prin: comasarea alegerilor şi suprapunerea lor cu un referendum, modificările Constituţiei, desfiinţarea Parlamentului bicameral, desfiinţarea judeţelor, nerespectarea manifestă şi deschisă a hotărârilor judecătoreşti, legi care încală dreptul la proprietate şi alte drepturi fundamentale.
La această listă cu premise pentru instaurarea dicaturii şi în România, Renate Webber a mai completat şi cu "inadmisibilele şi numeroasele angajări de răspunderi".
Vezi aici
înregistrarea emisiunii Punctul de Întâlnire (începând cu ora 19:20).