Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Convenţia PDL, că nu a venit să susţină niciun candidat din cursa pentru şefia PDL, dar şi-a explicat priorităţile, ca preşedinte al României:
Vă prezentăm discursul preşedintelui, integral:
Vă mulţumesc pentru invitaţia de a avea un cuvânt în deschiderea Convenţiei dvs. Vreau să ştiţi că am mai primit invitaţii la alte partide, am participat la evenimentele lor politice, dar aici am venit cu dragoste, nu numai cu maşina preşedintelui României, am venit cu sufletul. Ceea ce nu mă va împiedica ca astăzi să vă vorbesc în calitate de preşedinte al României şi nu de membru al partidului PDL, pentru că nu mai sunt membru al acestui partid. Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Nu pentru asta am venit aici, opţiunile mele sunt cunoscute, aşa că am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu. Voi fi extrem de cinstit cu voi şi ceea ce vă voi spune este ceea ce cred eu în mod cinstit. Şi asta pentru că sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului, pentru că, în calitate de preşedinte, văd nevoia unui partid de dreapta consolidat şi pentru că, în momentul de faţă, nu există o structură politică pe partea dreapta a eşichierului politic care să ducă România spre progres. Ca să putem să fim parteneri în viitor, vreau să ştiţi obiectivele mele:
Primul şi cel mai important obiectiv este continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă trei lucruri esenţiale: acces în spaţiul Schengen, acces în eurozonă şi o economie competitivă care să nu fie zdrobită de exigenţele Europei.
Al doilea obiectiv este legat de tineret. În momentul de faţă România are o mare problemă cu tânăra generaţie care nu poate identifica un orizont de timp şi fapte de la care România va fi soluţia şi nu mersul în străinătate. Acest obiectiv este realizabil prin crearea de locuri de muncă pentru tineri şi prin Legea Educaţiei. PDL trebuie să se bată pentru a asigura resursă financiară pentru crearea de locuri de muncă. Tot în acest context, promovarea tinerei generaţii în administraţia locală. Daţi-le o şansă!
Un alt obiectiv fundamental, ca şef al statului, este acela de a crea condiţii în ţară, ca România să fie apărată în interiorul UE. Şi am să vă explic la ce mă refer. Nu poţi să spui "Vreau în Schengen" când tu ai miniştri cu dosare penale în instanţă. Lupta mea nu este cu un om, ci cu un principiu. România nu poate face paşii înapoi! Voi nu aţi tolerat miniştri cu dosare penale, pentru mine rămâne un obiectiv respectarea instituţiilor statului, inclusiv de cei mai mari politicieni.
În sfârşti, abosrbţia fondurilor de la UE, pentru crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea ţării. O să vă spun un lucru pe care presa nu îl recunoaşte: Faptul că 2011 a fost cel mai bun an pentru absorbţia fondurilor europene. Vă pot spune că guvernul Emil Boc a plecat de la guvernare cu un nivel de absorbţie de 11% iar acum nivelul de absorbţie a ajuns la 12,2% în condiţiile în care diferenţa a fost dată numai de facturi emise în mandatul lui Emil Boc iar acest lucru tinde să devină una din marile probleme ale României.
Dragii mei, aceste obiective interne, fie că vorbim de Legea Sănătăţii, fie că vorbim de Legea Electorală, revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativă, sunt obiective pe care le-am înscris în acordul de coabitare cu premierul Victor Ponta. Sunt obiective la care ţin. Am nevoie de sprijinul dvs politic pentru ca acest protocol să devină realitate, pentru că există în USL o poziţie puternică pentru o corectă reorganizare administrativă a ţării, chiar pentru o nouă lege electorală. Acestea sunt obiectivele în care eu sunt gata să fiu partener cu PDL.
Aici ar trebui să pun capăt discursului. Nu am s-o fac, dintr-un motiv simplu: Mandatul meu nu este numai despre viitor ci şi despre trecut. Mandatul dvs s-a suprapus cu mare parte din mandatul meu, vreau să ştiţi aprecierea mea cu privire la guvernarea dvs, o guvernare pe care o consider parte a modernizării României. Vă aduceţi aminte că, în 2009 am avut o campanie puternic susţinută de voi toţi şi de multe alte zeci de mii de activişti în care obiectivul a fost modernizarea statului. (...) Vreau să ştiţi că aţi avut o contribuţie extraordinară pentru modernizarea statului şi eu, preşedintele României, vă mulţumesc! Aţi făcut aceste lucruri în condiţii extreme. Îmi aduc aminte de discuţiile lungi cu Emil Boc dacă putem să asumăm aceste măsuri, pe fondul crizei politice. Am fost conştienţi de efecte. Am pus ţara deasupra interesului politic, de partid şi am decis ca, în paralel, cu măsurile de reechilibrare macro-economică a ţării, să împingem în faţă şi modernizarea ţării. Ştiu că asta nu v-a făcut fericiţi ca oameni politici. Aţi avut de înfruntat puncte de vedere ale mass-media, ale opiniei publice, care au făcut ca multora să vă fie foarte greu. Îi apreciez cei mai mulţi pe cei care au avut curaj să stea în faţa oamenilor şi le şi mulţumesc. Câştigarea alegerilor la Cluj de Emil Boc este proba că oricât ar fi de dificil, un program executat în perioadă de criză, dacă este explicat, poate fi înţeles de români.
Asta mă face să vă spun că aici a fost şi motivul pentru care am spus "Da, voi reveni în politică". Nu am spus că voi reveni la PDL, pentru că am auzit frecvent dus mesajul extrem al Antenelor în partid. Vreau să ştiţi că dacă aţi pierdut, aţi pierdut pentru că aţi salvat ţara, într-un moment de mare dificultate. Şi nu vreau să fie un simplu enunţ, vreau să vă demonstrez că aşa a fost. Multe ţări au fost lovite de criză, suntem printre foarte puţinele ţări care s-au reechilibrat economic. Am stat mult, ne-am consumat, preşedinte, premier, Bancă Naţională, am ajuns la concluzia că este o variantă riscantă. Reţeta Fondului ne-ar fi dus la mutarea poverii pe economie, ceea ce ar fi însemnat creşterea evaziunii, mai puţine locuri de muncă. Ar fi însemnat să rupem orice şansă ca 2011 să fie un an cu creştere economică. Am luat cea mai dură măsură. Am adoptat soluţii care să ne scoată din criză. România a revenit la creştere economică, creştere care nu a mai putut fi ţinută de actualul guvern, în 2012. Ne-am asumat măsuri dificile pentru popor dar astăzi, şi eu şi Emil Boc şi voi toţi puteţi sta cu fruntea sus pentru că într-un moment de dificultate aţi făcut ce a trebuie.
Vă reproşez un singur lucru: puteaţi să obţineţi mai multe procente la legislative, asta dacă făceaţi ce a făcut şi Dan Diaconescu. A pus o cameră de luat vederi la Târgu Jiu unde a creat impresia că se bate, în timp ce voi nu aţi dat senzaţia că vă bateţi şi aţi lăsat să plutească senzaţia că aşteptaţi înţelegeri.
În sfârşit, aş vrea să vă spun despre partidul vostru, care a fost şi al meu şi care va rămâne în sufletul meu. Vă aduceţi aminte 2001? Sunt mulţi tineri în sală care probabil nu au aflat niciodată aventurile PDL. Toţi ne putem găsi soluţiile viitorului în propria istorie. Îmi aduc aminte, atunci eram după alegerile din 2000, o intrare în Parlament la limită şi cu încercarea la vârful partidului de a se pune batista pe ţambal şi cu mesajul să rămânem uniţi, să stăm împreună, să găsim soluţii, erau discuţiile din Modrogan dar le-am simţit şi pe cele din teritoriu, care veneau ca un val. Atunci, eu primul, am avut curaj să îi spun lui Petre Roman: Petre, eşti cel mai bun, dar eu candidez la preşedinţia partidului. Se întâmplă, pentru că interesul general în politică nu poate fi substituit de amiciţie. Omul politic este rece, hotărât şi adoptă soluţii. Faptul că am făcut schimbarea la momentul potrivit i-a asigurat PDL-ului aproape zece ani de putere. Dar nu vă gândiţi că aş fi putut face asta singur. Au venit legislativele şi atunci am spus unor oameni extrem de grei, serioşi, buni politicieni, dar care nu mai aveau potenţial de creştere şi am mai făcut un lucru. Atunci, la localele din 2004, am spus 'candidează la Braşov membrii din organizaţia de tineret a partidului'. Iar eu, în înţelegere cu partidul, am spus că nu este de joacă şi că am să iau steagul partidului şi o să îl înfig din nou în Primăria Capitalei. Acesta a fost secretul succesului PDL.
Trebuie să înceapă următorul ciclu, nu mai aveţi timp, orice amânare vă va costa. V-o spun ca om care iubeşte acest partid. Aveţi două rânduri de alegeri în 2014 şi legislative în 2016. După ce îmi termin mandatul în 2014, obiectivul meu va fi construirea unei drepte puternice care să readucă procesul de modernizare a României într-o doctrină care creează şanse, nu de pomeni electorale, într-o doctrină care lasă omul să evolueze fără să îi spună cineva unde este locul lui, unde fiecare om să aibă un orizont deschis.
Pentru că am vorbit de trecutul partidului, vreau să vă mai explic un lucru: A fost alianţă în 2009 cu PSD pentru că liberalii au refuzat orice variantă dacă nu au funcţia de premier. Se spune că prima dată ai greşit, a doua oară ştiţi foarte bine cum eşti dacă ai încredere într-un om care te-a păcălit. Am decis să mergem cu PSD la guvernare, un partid cu oameni hârşâiţi, nu puteam să intrăm în guvernare fără să ducem acolo cei mai experimentaţi oameni politici ai PDL: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu. Eram conştienţi că avem nevoie de nişte politicieni mai tineri. Imediat ce am putut, am încercat promovarea unui nou val de politician. Slavă Domnului, au apărut destui tineri care astăzi sunt personalităţi ale partidului şi sper să nu se oprească, pentru că niciunul din ei nu a plecat cu tinicheaua legată de coadă. Aveţi o garnitură de miniştri care ar trebui să fie acei oameni care să aducă alături de echipa veche a PDL acel suflu nou pentru întregul partid şi aici nu mă refer la competitorii de la moţiune. Pentru că istoria partidului arată că atunci când aţi pus partidul în mâna generaţiei tinere, partidul a avut 10 ani de putere.
Un ultim lucru de lămurit. Am spus că voi reveni în politică şi voi reveni. Să nu vă gândiţi că îmi trece prin cap să mă aşez în fruntea vreunui partid, sper să fiu cel care voi reuşi să ajut o construcţie. Am văzut că au fost diverse oferte de la candidaţii pentru cursa de astăzi. Vreau să spun doar că masa la care mă aşez o stabilesc eu şi nimeni altcineva.
Închei sperând că, prin discursul meu, să înţelegeţi cum unii au făcut campanie pe măsurile luate, având mesaje Antena 3. Sper să vă găsiţi soluţia corectă. La revedere!