Şeful Cancelariei premierului Victor Ponta, Vlad Stoica, a fost audiat miercuri la DNA, ca martor în dosarul baronului de Mehedinţi, Adrian Duicu, acuzat de trafic de influenţă.
Numele lui Vlad Stoica apărea în interceptările DNA din acest dosar, însă el a fost chemat doar în calitate de martor.
Vlad Stoica a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu este o persoană publică şi nu are declaraţii de făcut.
În acest sens, premierul Victor Ponta a spus, miercuri, că este foarte bine că Stoica este audiat. "Justiţia câştigă întotdeauna prin audierile şi aflarea adevărului. Nu cunosc programul Justiţiei şi nici nu trebuie ca prim-ministru să cunosc acest lucru", a răspuns Ponta.
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omul de afaceri Constantin Popescu sunt cercetaţi în arest pentru fapte de corupţie.
Adrian Duicu este acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.
Constantin Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, iar omul de afaceri
Constantin Popescu, de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.
Şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi este arestat preventiv din 4 aprilie. Pe 10 aprilie, ICCJ a hotărât, definitiv, ca Adrian Duicu, şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, acuzaţi de fapte de corupţie, să rămână în arest. După începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea de la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi şi punerea lui la dispoziţie.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal secretarul Consiliului Judeţean Mehedinţi, Ştefan Mednyasky, şefa Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Doina Borugă, şi alte şase persoane, având calitatea de suspect.
Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, unor funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din Consiliul Local Orşova, pe de altă parte.
Duicu i-ar fi promis lui Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcţionarii publici din conducerea MAI şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.
Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-a folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.
Preşedintele CJ Mehedinţi i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistratul să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.
Gândul a relatat, citând referatul procurorilor DNA, că şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, arestat pentru corupţie, făcea trafic de influenţă în antecamera cabinetului lui Victor Ponta din Palatul Victoria. Anchetatorii au susţinut că în data de 13 iunie 2013 Duicu s-ar fi aflat în Palatul Victoria, unde şi-ar fi traficat influenţa pentru şeful Poliţiei judeţene Mehedinţi, Constantin Ponea, pentru ca acesta să fie numit într-o funcţie de conducere la Ministerul de Interne. Procurorii anticorupţie susţin că Duicu l-r fia informat pe Ponea chiar de la cabinetul premierului că la discuţiile de la Palatul Victoria se afla şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, iar şeful Poliţiei a fost şi el convocat.
Premierul Victor Ponta declara, în 14 aprilie, că nu s-a întâlnit cu şeful CJ Mehedinţi Adrian Duicu şi nici nu a discutat cu acesta despre schimbări în poliţie, precizând că DNA nu a arătat că Duicu ar fi venit efectiv la el, ci că aşa susţinea acesta.