Antena 3 CNN Politică Curtea Constituţională a evitat să dea un răspuns clar în privinţa suspendării lui Băsescu

Curtea Constituţională a evitat să dea un răspuns clar în privinţa suspendării lui Băsescu

S.T.
3 minute de citit Publicat la 14:37 06 Iul 2012 Modificat la 14:37 06 Iul 2012
Curtea Constituţională a evitat să dea un răspuns clar în privinţa suspendării lui Băsescu
Foto: Agerpres
UPDATE 17.08 Birourile reunite au început şedinţa extraordinară pentru dezbaterea suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 16: 57
 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament. La sosire, acesta a precizat: "Sunt gata! Când vreţi îi dăm drumul!"

VEZI LIVE CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN PARLAMENT

UPDATE 15:55-
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că parlamentarii PDL au decis să participe la şedinţa plenului reunit al Parlamentului şi să voteze împotriva suspendării preşedintelui Traian Băsescu, reţinând în urma avizului CC că şeful statului nu a încălcat Constituţia.

UPDATE 15.42
- Şedinţa Curţii Constituţionale în care s-a dat avizul privind cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu s-a desfăşurat în prezenţa a şapte din cei nouă membri ai Curţii.
   
La şedinţă au fost prezenţi preşedintele CC, Augustin Zegrean, şi a judecătorilor Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu şi Puskas Valentin Zoltan.
   
Prin urmare, nu au fost prezenţi Petre Lăzăroiu, numit de către şeful statului în CC, Tudorel Toader, numit în CC la propunerea PNL.


UPDATE 15.15
- Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că a primit avizul Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile pentru continuarea procedurilor parlamentare

UPDATE 14.30
- Curtea Constituţională a constatat, vineri, că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului,precum şi între stat şi societate.

CITEŞTE DOCUMENTUL EMIS DE CCR

VEZI LIVE CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN PARLAMENT

UPDATE 14.00
- Şedinţa CCR s-a încheiat. Rezultatul dezbaterilor va fi făcut public în scurt timp.

UPDATE 13.50 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii Uniunii nu au luat încă o decizie privind votul la cererea de suspendare a preşedintelui. Aceştia aşteaptă avizul Curţii Constituţionale, părerile în UDMR fiind foarte împărţite.

UPDATE 13.45
- Judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată,înainte de discuţiile de vineri pe suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, cu privire la votul pe care urmează sa-l dea.

UPDATE 13.30
– USL nu mai aşteaptă avizul CCR. Avizul CCR, care are numai rol consultativ, trebuia să fie dat până la ora 12.00.


Prevederile Constituţiei privind suspendarea preşedintelui:

Preşedintele ţării poate fi suspendat din funcţie dacă săvârşeşte fapte grave, prin care încalcă prevederile Constituţiei. Cererea de suspendare poate fi adoptată de Parlament cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Votul este secret, prin bile. Constituţia prevede că în cazul în care propunerea de suspendare din functie este aprobată, în cel mult 30 de zile trebuie organizat un referendum pentru demiterea preşedintelui.

Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin "DA" sau "NU" la urmatoarea întrebare înscrisa pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?"

Potrivit Constitutiei, pe perioada în care funcţia de preşedinte este vacantă, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.



În acest caz, Crin Antonescu va asigura interimatul la conducerea ţării. Atribuţiile lui vor fi însă ceva mai reduse decât cele ale preşedintelui în exerciţiu. El nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii şi nu poate dizolva Parlamentul. În rest, toate prerogativele vor fi în mâna preşedintelui interimar.

Acesta poate face numiri în funcţii publice sau poate acorda graţieri individuale. Tot preşedintele este cel care îi numeşte pe magistraţi şi prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă. În plus, are atribuţii şi în domeniul politicii externe: încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului.

Constituţia mai prevede că în termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou preşedinte.

×
x close