Reprezentanţii USL au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, demisia Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate alegeri, în timp ce premierul Emil Boc a prezentat un raport privind starea naţiunii şi a anunţat revocarea din funcţie a ministrului de Externe Teodor Baconschi.
Cea de a doua zi a sesiunii parlamentare extraordinare, marţi, va fi consacrată sărbătoririi Zilei Unirii, reprezentanţii USL anunţând deja că nu vor participa la acest moment, ci se vor afla la manifestările din ţară
Parlamentul s-a reunit astăzi de la ora 13.00 într-o sesiune extraordinară convocată la solicitarea Opoziţiei, pe tema manifestaţiilor din stradă din ultimele zece zile. Premierul Emil Boc participă la şedinţă.
UPDATE 16.10 - Fostul premier Adrian Năstase a declarat, luni, că revocarea lui Baconschi din funcţia de ministru al Afacerilor Externe nu este o soluţie. De fapt, precizează Adrian Năstase, opoziţia a cerut în cadrul acestei sesiuni extraordinare demiterea ministrului de Interne Traian Igaş. Năstase a adăugat faptul că schimbarea ministrului de Externe nu este un răspuns adecvat pentru a soluţiona o criză atât de amplă.
UPDATE 15.20 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la şedinţa comună a celor două Camere reunite în sesiune extraordinară, că România are nevoie de alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare în cel mai scurt timp.
UPDATE 14.30 - Victor Ponta a declarat că revocarea lui Baconschi este prea puţin şi că speră ca funcţia lui să nu fie mită pentru trădători
UPDATE 14.00 - Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaraţiile pe care le-a făcut la adresa protestatarilor
UPDATE 13.50 - Discursul prim-ministrului Emil Boc în Parlament, a fost primit cu scandări precum "Demisia!", "Pleacă!" de parlamentarii din plen.
Discursul lui Victor Ponta:
UPDATE 13.45 - Declaraţiile lui Emil Boc:
- Trăim vremuri speciale, deosebite în lume, în Europa şi în România. Criza mondială necruţătoare a afectat viaţa a miliarde de oameni. Suntem în mijlocul unei crize fără precedent după Al Doilea Război Mondial.
- Nimeni nu ştie când se va încheia criza sau ce forme noi va lua
- Astăzi în UE există riscul major de a se reveni pe recesiune economică. Ratingul de ţară al 9 state din UE a fost afectat în sens negativ.
- România vine după trei ani de criză economică severă, în care oamenii au fost nevoiţi să suporte măsuri dure de austeritate. În momentul în care am preluat guvernarea, am avut două provocări: criza economică şi un stat român nereformat cu multe probleme.
- Deciziile dure pe care le-am luat au eficienţă pe termen mediu şi lung. Măsurile luate au fost corecte. Astăzi, România este stabilă din punct de vedere economic.
-Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate, dar şi de clasa politică. Cum răspundem ca politicieni la această provocare?
- Este nevoie de un alt mod de a face poltiică în România
- Îmi asum greşelile mele şi ale Guvernului.
- Trebuie să menţinem stabilitatea economică şi credibilitatea externă.
- Vă propun un pact pentru stabilitatea economică şi politică a României. Aştept propunerile Opoziţiei
- Să mergem pe competiţie şi nu pe confruntare
"Dorim alegeri anticipate în cel mai scurt timp. (...) În 40-45 de zile putem avea alegeri anticipate", a declarat Haşotti explicând că greva înseamnă neparticiparea la lucrările Parlamentului şi pichetarea Palatului.
Totodată, Mircea Geoană a cerut invitarea preşedintelui Traian Băsescu în plenul Parlamentului.
Şedinţa Parlamentului este, de fapt, o dezbatere a situaţiei politice actuale, însă un rezultat concret nu este încă preconizat.
Şedinţa din Parlament a fost deschisă de un discurs al premierului Emil Boc, urmat de intervenţii ale parlamentarilor din toate grupurile politice.
Nu este prevăzută o oră la care să se încheie această dezbatere şi nici să fie luată vreo decizie. Reuniunea a fost precedată de o şedinţă comună a birourilor permanente ale PSD, PNL şi PC.
Liderii coaliţiei guvernamentale s-au întrunit, luni dimineaţă, în şedinţă, pentru a discuta despre poziţia pe care o vor avea la sesiunea extraordinară a Parlamentului.
Liderii Coaliţiei nu sunt de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Membrii Coaliţiei susţin că o astfel de procedură, dacă ar fi demarată, nu ar putea fi încheiată până în luna septembrie.
Tot luni dimineaţă, Coaliţia a anunţat că vrea să modifice din nou taxa auto. Obligativitatea de a se plăti taxa la prima vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007 se amână pentru 2013.