Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Titus Corlăţean: BEC a dorit să evite orice formă de fraudă. Au fost lucruri care nu au ţinut de decizia mea

Titus Corlăţean: BEC a dorit să evite orice formă de fraudă. Au fost lucruri care nu au ţinut de decizia mea

M.C.
2 minute de citit Publicat la 23:31 02 Noi 2014 Modificat la 23:31 02 Noi 2014
corlatean.jpg
Votul din Diaspora s-a desfăşurat cu greutate din cauza măsurilor suplimentare luate de Autoritatea Electorală, spun Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Totuşi, Iohannis şi Meleşcanu au acuzat proasta organizare a alegerilor în Diaspora. Aceştia au susţinut că sute de români nu au apucat să ajungă la urne şi au cerut Biroului Electoral Central să prelungească programul de votare.

UPDATE- MAE cere românilor din străinătate să respecte deciziile autorităţii electorale

Titus Corlăţean, ministrul de Externe, a explicat în cadrul unei intervenţii telefonice la Antena 3 ce s-a întâmplat la votul în străinătate.

"Aş începe cu Parisul. În primul rând la Paris este bine să ştiţi că în 2009 a fost o singură secţie de vot, cu şase ştampile. În 2014, am dublat secţiile de vot, cu câte 7 ştampile, adică 14. Am făcut un pas înainte şi am mărit. Dacă a exista o problemă şi în general în aceste regiuni, au fost legate de documentele specifice pentru votul din străinătate. Asta nu ţine e MAE. Aceste declaraţii, inclusiv cele pe propria răspundere, prin ele s-a dorit evitarea votului multiplu din 2009. BEC a dorit să evite orice formă de fraudă ca în 2009. În Spania s-a încheiat procesul de vot şi, contrar dezinformărilor, s-a terminat corect. Au termina toţi, în afară de Valencia, unde 50 de cetăţeni nu au putut să voteze. Dar în rest au votat toţi. V-am dat o explicaţie foarte clară pentru că sunt lucruri care nu au ţinut de decizia mea, ci de cea a BEC-ului" a spus Titus Corlăţean.
 
"În Germania s-a produs acelaşi lucru, afluenţa care a crescut. S-a renunţat la a se mai completa declaraţia pe propria răspundere în afara secţiei de vot. S-a întâmplat acelaşi lucru. Şi la MAE există un grup de oameni care protestează, Miliţia Spirituală şi provocatori" a continuat ministrul.
 
"Au fost solicitări, câteva solicitări de la unele ambasade, de prelungire a programului. BEC a decis şi noi am luat act de decizia BEC. Vreau să vă spun, însă, că şi în Marea Britanie am crescut numărul de secţii de votare, de la 8 la 11, în Republica Moldova am crescut numărul, de la 13 la 21. Am făcut acest pas acolo unde am avut indicaţii că e posibil să fie mai mulţi votanţi. Eu nu mai am datele exacte, deşi am ţinut legătura, cert este că s-a mai redus numărul de votanţi, din momentul în care BEC a decis ca aceste declaraţii să fie completate la liber şi semnarea acestora să aibă loc în secţia de vot" a conchis Titus Corlăţean.
 

×
x close