Antena 3 CNN Politică România, după ZECE ANI DE SCLAVIE. 2013, anul în care Băsescu şi-a înfiinţat un nou partid, pentru a-i asigura mandat în PE fiicei sale

România, după ZECE ANI DE SCLAVIE. 2013, anul în care Băsescu şi-a înfiinţat un nou partid, pentru a-i asigura mandat în PE fiicei sale

3 minute de citit Publicat la 08:54 14 Feb 2014 Modificat la 08:54 14 Feb 2014
România, după ZECE ANI DE SCLAVIE. 2013, anul în care Băsescu şi-a înfiinţat un nou partid, pentru a-i asigura mandat în PE fiicei sale
Jumătate de milion de euro şi un teren agricol de 300 de hectare s-au adăugat la averea familiei Băsescu în 2013. Preşedintele bugetar nu a reuşit să explice românilor cum îşi permite fiica sa Ioana să cheltuiască mii de euro pe lună pentru a îndeplini visul de moşier al tatălui.

În plan politic, Traian Băsescu a blocat anul trecut aproape toate proiectele USL, de la modificarea Constituţiei la bugetul de stat. Pactul de coabitare care trebuia să consfinţească pacea cu Victor Ponta a rămas o simplă hârtie.

Setea de îmbogăţire a lui Traian Băsescu şi ambiţiile de latifundiar nu s-au oprit la casa din Mihăileanu sau la vila Dante pe care şi-o pregătea pentru perioada de după încheierea mandatului. Şi-a cumpărat prin fiica sa, Ioana, un teren agricol de 300 de hectare în judeţul Călăraşi, a cărui valoare depăşeşte 1 milion 300 de mii de euro. Din această sumă, peste un milion de euro a fost acoperită printr-un credit agricol de la banca de stat CEC.

Se ridică aşadar un mare semn de întrebare. Şi-a folosit Traian Băsescu influenţa pe lângă preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea ca să obţină acest credit ? O variantă de răspuns a venit de la fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu.

"Cred ca domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu pentru a cere sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se schimba sistemul", a declarat Daniel Chitoiu, la acea vreme ministru al Finanţelor.

Basescu a recunoscut că l-a sunat pe Chiţoiu, dar ca să-i pună în vedere să nu facă schimbări la CEC pe criterii politice. În tranzacţia de la Nana, Băsescu l-a implicat şi pe Adrian Rădulescu, la acea dată consilier prezidenţial plătit din bani publici. Rădulescu a recunoscut că a verificat personal terenul şi că a sfătuit-o pe Ioana Băsescu să-l cumpere.

Un alt personaj implicat în afacerea Nana este Lucian Papici, procurorul DNA care a verificat dacă pământul este liber de sarcini. Dezvăluirea legată de Papici şi anunţul parlamentarilor USL că vor constitui o comisie de anchetă l-au scos din sărite pe Traian Basescu, care a afirmat că nu l-a cunoscut niciodată pe procuror.

În replică, premierul Victor Ponta l-a acuzat de minciună pe Traian Băsescu.

Scandalul Nana nu e primul în care procurorul Papici a fost mărul discordiei între preşedinte şi premier. Câteva luni mai devreme, Basescu l-a acuzat pe Ponta de intervenţii brutele în justiţie pentru că l-a girat pe procurorul general Tiberiu Niţu să-l schimbe din funcţie pe Lucian Papici. Procurorului DNA i se terminase mandatul în fruntea secţiei a I-a, dar pentru Băsescu asta nu a contat.

Demiterea prin fax a lui Papici l-a determinat pe Băsescu să anunţe că vrea să denunţe pactul de coabitare. Războiul Palatelor a fost mediat de reprezentanţi ai ambelor părţi, dar asta nu a adus pacea. Un nou scandal a izbucnit între preşedinte şi premier din cauza modificărilor aduse Codului Penal în Parlament. Isteriile publice ale lui Băsescu au avut iarăşi ecou în birourile ambasadorilor străini la Bucureşti.

Coabitarea prin boicotare a durat pe tot parcursul anului 2013. Memorandumul cu Rompetrol, privatizarea CFR Marfă sau noua lege a referendumului au fost pe rând motive de gâlceava între Palate. şi ca în toţi anii de mandat, aliatul sau numarul unu, Curtea Constituţională a jucat în favoarea lui Băsescu. Pe final de an, şeful statului a pus din nou tunurile pe Victor Ponta. Ca să promulge bugetul de stat, fără de care Guvernul nu ar fi putut mări pensiile începând cu 1 ianuarie,Traian Basescu i-a forţat mâna premierului.

Daca în ceea ce priveşte puterea a mimat coabitarea, în privinţa opoziţiei, Băsescu a oficializat ruptura.

Supărat că protejata sa, Elena Udrea nu a ieşit preşedinte al formaţiunii, Băsescu a anunţat din sufragerie divorţul de PDL.

Drumul lui Băsescu nu înseamnă nicidecum retragerea din politică după terminarea mandatului. Ba dimpotrivă. Şi-a pus pe picioare un nou partid pentru a-i asigura un nou mandat în Parlamentul European, Elenei Băsescu.

Mezina preşedintelui a fost şi 2013 mai degrabă o prezenţă mondenă. S-a vorbit despre averea ei la care s-a adăugat jumătate de milion de euro din darul de nuntă, iar pe final de an şi-a botezat copilul. O ocazie de care a profitat şi Traian Băsescu pentru a-şi promova imaginea şi ideile unioniste cu Moldova. Iar, naşul nepoatei preşedintelui, Dorin Chirtoacă, primar la Chişinău, se va asigura ca voturile moldovenilor cu cetăţenie română să meargă în urna partidului lui Băsescu. 

×
x close