UPDATE (marţi, 24 noiembrie, ora 10.00): Referendumul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu este aproape de a fi validat, potrivit celor mai recente rezultate parţiale, anunţate de Biroul Electoral Central. Astfel, după centralizarea a 99,92% din totalul secţiilor de votare, prezenţa la vot este de peste 50,91% din totalul alegătorilor, majoritatea celor care au votat pronunţându-se în favoarea referendumului.
La întrebarea referitoare la trecerea la un parlament unicameral, 77,78% dintre votanţi au răspuns DA şi numai 22,22% au votat împotrivă, potrivit rezultatelor anunţate marţi dimineaţă, la ora 10.00. La întrebarea privind reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, alegătorii au răspuns DA în proporţie de 88,84% şi NU, 11,16%, potrivit aceloraşi rezultate.
Pentru a fi validat, referednumul trebuie să întrunească voturile a peste 50% din populaţia cu drept de vot. În cazul în care, dintre cei care votează, majoritatea se pronunţă în favoarea sa, referendumul trece. Aşadar, în actualele condiţii, România este la un pas de a avea parlament unicameral, cu un număr maxim de 300 de parlamentari.
Ţara noastră se va adăuga astfel celor 14 state membre ale UE care au un for legislativ cu o singură cameră. Acestea sunt Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Portugalia, Slovacia şi Suedia.
Parlament bicameral au Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie.
În ceea ce priveşte numărul de parlamentari, acesta diferă de la o ţară la alta, în funcţie de numărul de locuitori şi tradiţie. Astfel, Cipru este ţara cu cel mai mic număr de parlamentari, 59, în timp ce în Marea Britanie, cele două camere numără 646 şi, respectiv 751 de parlamentari.
Antena3.ro