Antena 3 CNN Politică Bătălia PSD - PNL pentru Primăria Bucureşti începe la Antena 3!

Bătălia PSD - PNL pentru Primăria Bucureşti începe la Antena 3!

4 minute de citit Publicat la 20:26 24 Ian 2016 Modificat la 20:26 24 Ian 2016
firea busoi.jpg
Lupta pentru Primăria Capitalei a început deja, chiar dacă încă nu se ştiu exact toţi candidaţii. De altfel, până la acest moment nu există niciunc candidat sigur, dar în luna februarie lucrurile vor fi foarte clare.
 
Până atunci, Radu Tudor şi-a propus să deschidă seria de confruntări între candidaţii vehiculaţi până acum cu şansele cele mai mari, Gabriela Firea, din partea PSD şi Cristian Buşoi, din partea PNL. 
 
Radu Tudor le-a adresat celor doi o serie de întrebări, pentru a afla care este viziunea acestora în cazul în care ar ajunge Primar General al Capitalei: 
 
1. Bucureşti, Capitala României, are probleme administrative grave: datorii uriaşe la RADET, trafic prost gestionat, străzi şi trotuare murdare şi neîngrijite, corupţie în primării. Ce soluţii aveţi? 
 
Cristian Buşoi: În Bucureşti s-au cheltuit aproape 7 miliarde de euro, fără ca aceste probleme să fie rezolvate. Traficul este problema care sufocă Bucureştiul, aici trebuie venit cu un grup de măsuri, de la terminarea Centurii şi cele trei noi magistrale de metrou, mai ales cea către Drumul Taberei, până la chestiuni ce ţin strict de Primărie, cum este Pasajul de la Piaţa Sudului. O altă măsură foarte importantă este modernizarea mijloacelor de transport în comun. Apoi vorbim despre benzile unice pentru mijloacele RATB. Nu în ultimul rând, ar trebui să repornim sistemul de management al traficului, acum blocat. Şi să îl extindem în toate intersecţiile din Bucureşti. Cât despre RADET, sunt 3,6 miliarde de euro datorii către ELCEN. Acolo trebuie rapid investiţii în infrastructură. 
 
Gabriela Firea: Nu voi cădea în capcana de a da răspunsuri tehnice, încerc să îmbin partea tehnică cu proiectul nostru. Pentru că va fi o echipă susţinută, cu consilieri, cu primari de sector, un proiect întreg, pentru a găsi soluţiile testate deja în marile capitale din Europa. Şi aş începe această discuţie invocând un dialog dintre preşedintele Liviu Dragnea şi ministrul Sănătăţii din Israel. Acesta a fost desemnat de două ori consecutiv cel mai bun ministru al cabinetului. Şi am întrebat cum a reuşit. Şi ne-a spus că face vizite inopinate. După ce implementează anumite planuri naţionale, de exemplu, merge şi verifică. Mai mult decât atât, au un sistem de urgenţă foarte bine pus la punct. Şi se duce personal şi acolo, ca să vadă ce se întâmplă acolo. În opinia mea, cred că trebuie ca primarul să coboare foarte mult în teren. Trebuie să meargă să verifice, să ia pulsul cetăţenilor, să vadă care sunt nevoile lor. 
 
2. În cazul unui cutremur mare, peste 600 de clădiri sunt în pericol să cadă în Bucureşti. Zeci de mii de vieţi sunt în pericol.
 
Cristian Buşoi: Una dintre cele mai grave probleme. Încă nu conştientizăm cât de gravă este această problemă. Legislaţia trebuie modificată, trebuie un program de investiţii. În primul rând se pot folosi banii din bugetul Primăriei Capitalei, există bani de la Ministerul Dezvoltării şi ne putem gândi şi la împrumuturi cu dobânzi avantajoase. 
 
Gabriela Firea: Este o problemă gravă şi mă gândesc la cetăţenii care au cumpărat deja locuinţe în astfel de zone. Vă voi invoca o discuţie dintre ministrul Sănătăţii din Israel şi Liviu Dragnea. Oficialul israelian a afirmat că doreşte să vină în România, la invitaţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care i-a solicitat expertiză pentru a veni şi statul israelian, împreună cu câteva companii, să construiască un spital de urgenţă în Capitală. Important ar fi să se producă această investiţie. Chiar înainte de sosirea noastră în Israel a fost domnul Arafat în vizită acolo şi acum se discută din ce în ce mai mult în ce măsură statul trebuie să fie pregătit să intervină la locul accidentului, indiferent care a fost acea. Că e vorba despre cutremure, incendii, explozii, să existe ambulanţe foarte bine echipate, pregătite, cu medici, asistente, aparatură, pentru a trata şi salva viaţa acolo unde a avut loc accidentul. 
 
3. Ce trebuie făcut pentru ca oraşul Bucureşti să devină o atracţie turistică europeană şi un spaţiu al civilizaţiei pentru locuitori? 
 
Cristian Buşoi: Cred că Bucureştiul nu trebuie să devină doar o atracţie turistică, dar şi un spaţiu de investiţii. Multe companii îşi pot face sedii regionale aici, huburi de companii care pot face operaţiuni multinaţionale, dacă administraţia Bucureştiului ar pune la dispoziţie facilităţi. Cât despre turism, trebuie să punem în valoare ce avem mai de preţ. Dincolo de Palatul Parlamentului, cred că Centrul Vechi trebuie pus mai bine în valoare şi aici ajungem din nou la discuţia despre reconsolidare. Absolut orice Capitală pune în valoare fluviile, apele, noi avem Dâmboviţa aici şi nu o punem în valoare. Toate aceste lucruri ar putea fi un plus pentru Bucureşti. Şi evident trebuie promovate în Europa şi peste tot în lume.
 
Gabriela Firea: Un capitol important din proiectul meu se referă la Bucureşti - Ilfov, o Capitală a spiritualităţii româneşti. Nu se exploatează suficient potenţialul de spiritualitate al Bucureştiului şi al împrejurimilor. Mă refer la toate schiturile şi mănăstirile din Capitală şi de lângă. Snagov, Cernica, toate aceste schituri şi mănăstiri au Icoane considerate făcătoare de minuni, moaşte ale unor sfinţi foarte importanţi în calendarele creştine. Şi celelalte confesiuni îşi pot găsi oaze de reculegere aici. Ca să vină turişti la Bucureşti, pentru a se reculege, pentru a se ruga, cred că trebuie să fim conştienţi că trebuie să deblocăm traficul şi să eliminăm poluarea pe cât posibil. Şi să promovăm extrem de bine, cum ştiu grecii şi israelienii. 

×
x close