UPDATE 19.37 - Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, la ora 19.05, de la Parlament, solicitarea privind suspendarea sa din funcţie, anunţă Preşedinţia, care nu precizează dacă şeful statului va participa la şedinţa Camerelor reunite pe tema suspendării sale.
UPDATE 16.16 - Şedinţa Birourilor reunite va avea loc astăzi, la ora 17.00.
UPDATE 15.04 - Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc (PSD), a anunţat că documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este finalizat, conţine 17 pagini şi se referă la ultimii doi ani şi jumătate.
UPDATE 14.00 - Potrivit unor surse parlamentare, Traian Băsescu a fost invitat la şedinţa de joi, în care se va va citi şi se va dezbate cererea de suspendare din funcţie a acestuia.
UPDATE 13.05 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că există foarte multe motive pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. În plus, a mai spus Kelemen, UDMR ia în calcul ca parlamentarii săi să fie prezenţi în sală la votul pentru suspendare şi chiar să voteze
UPDATE 12.30 - Documentul prin care se solicită suspendarea preşedintelui a fost finalizat şi va fi depus astăzi la CCR.
UPDATE 12.15 - Parlamentul nu se mai reuneşte în plen, astăzi, la ora 16.00. Acesta a fost reconvocat pentru ziua de joi, la ora 09.00.
UPDATE 11.00 - Parlamentul se reuneşte în plen astăzi, la ora 16.00. Potrivit unor surse, suspendarea preşedintelui ar putea fi pe ordinea de zi.
Suspendarea din funcţie a preşedintelui poate fi făcută, potrivit Constituţiei, în următoarele cazuri:
ARTICOLUL 95
1. În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.
Sursa: Constituţia României
Informaţii privind Interimatul funcţiei:
ARTICOLUL 98
Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor
Sursa: Constituţia României