Premierul Ponta a declarat că este bucuros de faptul că a discutat cu Schulz, din postura acestuia de preşedinte al celui mai legitim for european, dar şi de prieten şi susţinător al României.
"Am schimbat o serie de idei despre ultimele luni din România. Chiar şi criticile din partea domnului Schulz vin din partea unui prieten al României şi al meu. L-am asigurat pe preşedintele Schulz, ca şi pe preşedintele Barroso, că România a trecut de criza politică şi ambele părţi şi-au învăţat lecţia, iar Guvernul meu este gata să îşi întărească relaţiile cu instituţiile europene şi vrea să fie un partener activ al instituţiilor europene", a spus Ponta.
Ponta a adăugat că România are nevoie de Uniunea Europeană, dar şi Uniunea Europeană are nevoie de România.
La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a confirmat prietenia cu liderul socialiştilor din România, Victor Ponta.
"Am analizat situaţia foarte dificilă din ultimele luni şi m-am consultat cu premierul, care mi-a spus că acum situaţia din ţară este mai calmă şi instituţiile sunt în dreptul lor. Am discutat şi despre chestiunea Schengen şi despre raportul UE pe această temă. Am discutat şi într-un cadru privat despre scena politică, din punctul de vede al premierului Ponta, şi am ajuns la concluzia că între prieteni există şi momente de dezacord", a spus Schulz, după întâlnirea cu Ponta.
Potrivit acestuia, o altă concluzie a discuţiei a fost că "aprecierea personală este o bază solidă pentru cooperare chiar şi în probleme foarte profunde".
_________________________________________________
Ponta se află la Bruxelles la acest sfârşit de săptămână pentru a participa, în calitate de preşedinte al Partidului Social-Democrat, la Congresul Partidului Socialist European, Schulz aparţinând aceleiaşi familii politice.
Congresul PES trebuia organizat la Bucureşti, însă conducerea socialiştilor europeni a luat decizia mutării reuniunii la Bruxelles, anunţul fiind făcut la o reuniune a Internaţionalei Socialiste desfăşurată în Africa de Sud, după o întrevedere a lui Ponta cu preşedintele PES, Serghei Stanişev, şi liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda.
Ponta a transmis atunci şi o scrisoare liderilor PES, în care arăta că solicită organizarea Congresului la Bruxelles, lucru justificat de "inabilitatea" oficialilor de la Bucureşti de a explica în plan extern acţiunile politice privind demiterea lui Traian Băsescu.
Ponta a spus că liderii SPD, formaţiunea social-democrată din Germania, i-au spus că n-ar fi venit la Bucureşti la Congresul PES, deoarece în Germania, unde vor fi alegeri, presa a fost foarte critică la adresa României, el opinând totodată că "fosta securitate a lui Ceauşescu" are în această ţară "cei mai buni oameni în presă".
Într-un briefing de presă desfăşurat vineri la Bruxelles, secretarul general PES, Philip Cordery, a declarat că ar fi fost o mare realizare pentru Ponta să aibă solidaritatea socialiştilor europeni în contextual alegerilor din 9 decembrie, însă aceştia cred ce va descurca bine oricum şi îi urează success.
"În contextul tensiunilor dintre preşedinte şi parlament, şi Victor însuşi a avut cererea şi nu a vrut ca problemele interne din România să distorsioneze mesajul pe care acest congres vrea să-l dea la nivelul întregii UE. Din punctul nostru de vedere, poporul român va da propriul verdict asupra a ceea ce s-a întâmplat în decembrie, iar prezenţa noastră acolo ar fi stat în calea acestui lucru. Dar aş vrea să-i mulţumesc public din partea PES lui Victor pentru înţelegerea lui. Ar fi fost o mare realizare pentru el ca partidul să-i arate toată această solidaritate, dar îi dorim tot norocul şi credem că se va descurca bine oricum", a spus Cordery.
Întrebat dacă viitorul Congres PES va fi la Bucureşti, el a arătat că ar putea fi luat în considerare, însă după decembrie. "Avem acest congres la fiecare doi ani şi va fi luat în considerare. Dar nu până în decembrie", a concluzionat el.