Premierul Victor Ponta susţine că dacă ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, ar fi avut ceva de ascuns în cazul contractului Bechtel, nu ar fi făcut plângere la DNA.
"Din 2004, de atunci, au fost mulţi miniştri, mulţi directori, şi cred că doar DNA poate să stabilească care din miniştri sau care din directori au plecat cu... (documentul - n.r.). (...) Toate documentele care sunt disponibile au fost desecretizate. Nu există originalul, primul exemplar, de aceea s-a făcut plângerea la DNA", a spus Ponta, joi seară, la B1 TV, întrebat despre situaţia contractului pe care statul român l-a încheiat cu Bechtel, informează
Agerpres.
Cât priveşte indicaţiile fostului ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, cu privire la locul în care poate fi găsit contractul, premierul le cataloghează drept "o prostioară".
"Era o mică prostioară. Doamna Boagiu părea un om mai serios. (...) Şova dacă avea ceva de ascuns nu făcea plângere la DNA", a adăugat şeful Executivului.
În context, premierul a spus că primul semn de întrebare în cazul contractului Bechtel este legat de suspendarea acestuia în 2005-2006.
"Primul semn de întrebare este cum a fost el suspendat în 2005-2006. Marea prostie aia a fost. Era un contract care trebuia derulat şi finalizat. În 2005-5006 a fost oprit şi după aceea s-a terminat tot", consideră Victor Ponta.
Pe 21 august, Ministerul Marilor Proiecte, condus de Dan Şova, a depus plângere penală la DNA pentru lipsa exemplarului original al contractului cu Bechtel.
Pe 1 august,
Ministrul Şova spunea că: originalul contractului semnat cu Bechtel în 2003 este de negăsitŞova: Dacă nu se va găsi contractul original cu Bechtel până pe 30 august, ne vom adresa Parchetului
Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a anunţat că a depus o plângere penală împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l pe acesta de o "acţiune suspectă de ascundere" a contractului semnat în 2003 între Guvernul Adrian Năstase şi firma Bechtel.
În replică,
ministrul Şova a spus că speră ca Anca Boagiu să nu fi depus plângere la Parchet cum că el ar ascunde contractul, pentru că, în acest caz, ar fi denunţ calomnios şi atunci va depune, la rândul său, plângere împotriva ei. Construcţia tronsonului Braşov - Borş al Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, încheiat cu compania Bechtel.