UPDATE 17.43 - Declaraţia premierului Victor Ponta a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului cu 249 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi o abţinere, mandatându-l astfel pe premier de a reprezenta România la lucrările Consiliului European din 28 iunie.
Astfel, Parlamentul a respins proiectul de hotărâre propus de grupul PDL privind reprezentarea României la Consiliul European.
Ponta: Reprezentantul României la nivel european, în funcţie de agenda reuniunii şi cu mandat de principiu din partea ParlamentuluiPremierul Victor Ponta a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că declaraţia sa politică nu vine ca un gest de conflict între preşedintele României şi prim-ministru, ci ca o modalitate de revenire a funcţionării corecte între instituţiile statului.
Ponta a precizat că propune o separare clară a atribuţiilor preşedintelui de cele ale premierului, subliniind că, după anul 2008, instituţiile statului nu au colaborat destul de bine în România iar Parlamentul a fost exclus de la deciziile cele mai importante.
"
Consider că, după 2008, instituţiile statului nu au colaborat destul de bine. Parlamentul României a fost exclus de la deciziile cele mai importante, iar şeful Guvernului a crezut că neimplicarea lui în decizii este utilă", a afirmat acesta.
"
Există un suport popular pentru reluarea comunicării instituţionale. Consider că dvs. (parlamentarii - n.r.) trebuie să fiţi informaţi înainte de reuniunile la nivel european asupra agendei de lucru a acestora" a mai spus Ponta.
"
Cunosc prevederile Constituţiei României. Preşedintele României şi prim-ministrul în egală măsură pot reprezenta problemele României pe plan european" a declarat Victor Ponta.
Astfel, premierul Victor Ponta a cerut parlamentarilor ca, împreună, să se stabilească pentru viitor un mod de reprezentare "constituţională şi eficientă" a României în plan european, indiferent cine va fi preşedinte şi cine prim-ministru.
"
Consider util pentru buna reprezentare a României ca cel care reprezintă România la nivel european, în funcţie, evident, de agenda reuniunii, să aibă un mandat de principiu din partea dvs, a Parlamentului României şi să prezinte în faţa dvs, atât înainte de Consiliu, cât şi după, temele principale şi care sunt deciziile care privesc ţara noastră", a declarat Ponta.
El a afirmat că ar fi eficient ca în toate temele care ţin de politica militară şi de securitate militară, precum şi de politica externă comună a UE reprezentarea României să fie făcută de către preşedinte.
"
De asemenea, consider şi vă propun, stimaţi deputaţi şi senatori, ca în toate probleme care ţin de activitatea economică, socială, fonduri europene, securitatea frontierelor, Guvernul şi primul-ministru să reprezinte interesele României pe plan european. Agenda Consiliului European din 28 iunie, agendă publică, prevede foarte clar că principalele discuţii se vor axa pe situaţia economică la nivelul UE, pe problema adoptării unui pact de creştere economică şi creare de locuri de muncă şi pe negocierile privind viitorul mecanism multianual financiar 2014-2020", a adăugat Ponta.
El a spus că doreşte ca prin declaraţia sa să readucă cooperarea, colaborarea interinstituţională acolo unde Constituţia şi regulile democratice o aşază.