UPDATE 13.01 - Este oficial: acuzaţiile de fraudare a alegerilor din 2009 vor fi anchetate de Parlament.
Decizia a fost luată joi, de plenul reunit, după un scandal care i-a avut în prim-plan pe liberali.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat joi înfiinţarea Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, cu 241 voturi "pentru" şi 86 "împotrivă".
Obiective ale Comisiei de anchetă, potrivit Agerpres.ro: verificarea posibilei existenţe a unor mecanisme paralele de influenţare sau de viciere a rezultatului votului; terminarea practică a capacităţii de procesare în timp real a solicitanţilor care au votat în unele secţii de vot, în special din afara graniţelor ţării; verificarea legalităţii achiziţionării aplicaţiilor sau serviciilor informatice utilizate de către Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidenţiale în anul 2009; verificarea modalităţii în care s-a asigurat transparenţa şi cunoaşterea de către reprezentanţii partidelor politice a acestor aplicaţii, precum şi determinarea implicării unor instituţii sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral sau în decizii politice ce exced atribuţiile stabilite prin lege pentru aceste instituţii în cadrul procesului electoral.
Componența Comisiei de anchetă
PREȘEDINTE: Mihai Fifor
MEMBRI:
Dorel Căprar PSD
Oana Florea PSD
Eugen Nicolicea PSD
Mihai Fifor PSD
Mihai Weber PSD
Liviu Pleşoianu PSD
Adrian Ţuţuianu PSD
Lucia Varga PNL
Cătălin Fenechiu PNL
Cezar Preda PNL
Mihai Goţiu USR
Eduard Dârcă USR
Antal Istvan UDMR
Robert Turcescu PMP
Steluţa Cătăniciu ALDE
UPDATE 12.25 - A fost scandal în Parlament, joi, după ce liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a acuzat PSD că încalcă deciziile CCR în scandalul anchetei.
Potrivit Antena 3, PNL o apără pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în plenul Parlamentului, iar Raluca Turcan a anunțat că partidul pe care îl conduce va bloca comisia de anchetă.
Totodată, potrivit șefei interimare a PNL, scopul ascuns al comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 ar fi acela de a pune presiune pe magistrați.
----------------------------
Știrea inițială 08.57
Parlamentarii votează joi înfiinţarea comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009.
Aleşii au stabilit deja că toţi cei invitaţi să dea explicaţii la comisie ar putea răspunde penal, dacă vor refuza audierea.
Comisiile Juridice ale Parlamentului au votat raportul privind înființarea comisiei parlamentare de anchetă şi au stabilit obiective clare ale investigaţiei.
Jurnalistul Dan Andronic a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.
Citiți și Băsescu: Dacă Kovesi și Coldea mă implicau, le umpleam botul de sânge, pe loc