Antena 3 CNN Politică Motivele oficiale ale excluderii lui Mircea Geoană din PSD

Motivele oficiale ale excluderii lui Mircea Geoană din PSD

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 22:51 23 Noi 2011 Modificat la 22:51 23 Noi 2011
Motivele oficiale ale excluderii lui Mircea Geoană din PSD
Foto: Intact Images

Mircea Geoană a făcut jocurile puterii, a militat pentru ruperea PSD şi nu a informat conducerea partidului cu privire la iniţiativele sale din fruntea Senatului - acestea sunt câteva dintre motivele oficiale pentru care fostul preşedinte al PSD a fost exclus din partid, se arată într-un comunicat al formaţiunii politice, făcut public după decizia Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Iată câteva fragmente din comunicatul de presă al PSD
 

  • "Mircea Geoană nu mai este, de facto, alături de PSD de mai mult timp, el încălcând obligaţiile pe care le are ca membru al partidului. Principalele acuzaţii care i se aduc domnului Geoană se referă la mai multe probleme grave: Mircea Geoană a iniţiat, în acest an, în mod repetat, acţiuni de divizare a PSD, a făcut declaraţii împotriva conducerii partidului, a încercat să destabilizeze USL şi a încălcat în repetate rânduri deciziile adoptate statutar, beneficiind în mod explicit de sprijinul grupurilor UNPR şi PDL din Senat", susţine documentul PSD.

  • Fostul preşedinte al PSD a încălcat Programul politic adoptat în cadrul Congresului şi Consiliului Naţional, care prevede ca obiectiv strategic promovarea USL şi lupta împotriva actualei puteri. Mircea Geoană a contestat protocolul USL, pretinzând candidatura proprie la preşedinţia României. (...) Geoană a continuat acest tip de atitudine şi după recomandarea CNAIM, minţind cu privire la faptul că liderii partidului i-ar fi promis că poate fi candidat al USL la preşedinţie.

  • Geoană a făcut jocul puterii, adversarul declarat al PSD şi USL, prin mai multe gesturi. Deşi BPN al PSD îl mandatase să nu semneze Legea Educaţiei, în şedinţa Senatului în care aceasta a fost discutată, Mircea Geoană l-a desemnat drept înlocuitor pe Alexandru Pereş (PDL), care a semnat în locul său documentul (decembrie 2010). A permis, prin neimplicare, adoptarea tacită a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, în ciuda opoziţiei puternice atât a PSD, cât şi a societăţii civile.

  • În comunicat se mai arată că Mircea Geoană nu s-a implicat absolut deloc în promovarea proiectului USL, precum şi a politicilor şi acţiunilor sale. Dimpotrivă, în repetate rânduri a atacat USL folosindu-se inclusiv de negocierile din alianţă.

  • Geoană nu a respectat decizia din 7 noiembrie a BPN de înlocuire a sa de la conducerea Senatului cu domnul Titus Corlăţean, alegând să rămână în funcţie cu sprijinul politic al PDL şi UNPR. Geoană nu este la prima abatere, ci la a treia. A fost suspendat pentru 6 luni tot pentru declaraţii ostile la adresa conducerii PSD, după ce, timp de alte trei luni, i s-a interzis să se mai exprime în numele partidului.

  • Mircea Geoană nu a participat la lucrările Consiliului Naţional, preferând să facă declaraţii de presă de natură să perturbe activitatea acestuia, atacându-şi colegii. (...) Mircea Geoană a făcut declaraţii despre ideologia social-creştină, ca alternativă la social-democraţia asumată de PSD. Pe 21 noiembrie 2011, Geoană a contestat momentul ales de cătrea conducerea USL pentru iniţierea suspendării preşedintelui României, spunând că "momentul prielnic a fost ratat".

  • PSD mai spune că Mircea Geoană a permis utilizarea bazei de date cu adresele de email a tuturor liderilor locali ai partidului, baza de date deţinută din perioada în care ocupa funcţia de preşedinte al partidului, pentru transmiterea unor documente neoficiale privind activitatea internă a PSD.

  • Social-democraţii mai consideră că Mircea Geoană a militat pentru ruperea PSD şi pentru formarea unei noi formaţiuni politice.

  • Mircea Geoană nu a lămurit nici până acum acuzaţiile referitoare la întâlnirile organizate de domnia sa prin care a instigat membrii de partid împotriva conducerii, precum şi împotriva direcţiei asumate de PSD prin structurile sale statutare. Mircea Geoană a promovat persoane care au în mod clar o agendă împotriva PSD (precum Cozmin Guşă). (...) Mircea Geoană a avut poziţii publice contrare Partidului Socialiştilor Europeni, lăudând pachetul economic adoptat prin votul popularilor la Parlamentul European, în contextul în care socialiştii europeni s-au opus în mod clar acestui pachet.

  • Comunicatul mai spune că Mircea Geoană a dat declaraţii în presă prin care contestă în mod direct liderul PSD, precum şi direcţia propusă de acesta partidului.

  • Nu în ultimul rând, comunicatul PSD precizează că Mircea Geoană nu a informat conducerea PSD cu privire la iniţiativele sale din fruntea Senatului (invitarea lui Emil Boc, întâlnirea cu FMI etc). De asemenea, Mircea Geoană nu a informat conducerile PSD şi USL cu privire la evenimentele organizate de el, prin intermediul Comitetului Naţional de Dezvoltare, acţiuni care au creat impresia unei rupturi în opoziţie, mai spune comunicatul PSD.

  • Preşedintele PSD, Victor Ponta, a comentat în ediţia de miercuri seară a emisiunii Subiectiv, de la Antena 3, aceste motive.

×
x close