Primul-ministru a declarat că propunerile au fost înaintate preşedintelui interimar, Crin Antonescu, care le-a şi acceptat. Propunerile, potrivit lui Victor Ponta, sunt rezultatul discuţiilor avute cu liderii PNL, Daniel Chiţoiu, şi PC, Daniel Constantin.
Victor Ponta a declarat, în faţa jurnaliştilor, că "actualul cabinet a fost şi rămâne un cabinet cu mandat limitat în luna noiembrie. (...) Guvernul trebuie să se adapteze unei situaţii prin luarea unor măsuri nu atât prin schimbarea de oameni, ci o schimbare clară de strategie. (...) Guvernul trebuie să dea un alt tip de mesaj - de stabilitate, predictibilitate", a explicat Victor Ponta.
UPDATE 21:15 - Ministrul de Externe Titus Corlăţean, ministrul Administraţiei şi Internelor Mircea Duşa, ministrul delegat pentru Administraţie Radu Stroe, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Dan Şova şi ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri Mihai Voicu au depus, luni seară, jurământul de învestitură.
UPDATE 21:30 - Monica Pivniceru nu a depus jurământul în această seară, situaţia ei nefiind încă sigură. Pentru a accede în funcţia de ministru, Pivniceru ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de membru al CSM, apoi să revină la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după care să ceară detaşarea la Ministerul Justiţiei, spun surse din magistratură. Pe cererea de demisie se pronunţă plenul CSM.
UPDATE 19:23 - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins în şedinţa de luni, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru - propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiţiei.
UPDATE 17:49 - Lucian Isar a demisionat din din funcţia de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, iar portofoliul ar urma să îi revină lui Mihai Voicu, vicepreşedinte al PNL, au declarat surse politice.
UPDATE 17:29 - După ce preşedintele interimar a acceptat toate propunerile, noii miniştrii au fost votaţi în unanimitate. Aceştia vor depune jurământul în această seară la ora 20.30.
UPDATE 16:20 - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu, Zgonea, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că, în opinia sa, nu este nevoie de convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a trece cele patru nominalizări în posturile de miniştri în Guvernul Ponta.
UPDATE 16:15 - Premierul Victor Ponta şi primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, s-au întâlnit, luni, la Palatul Victoria, reprezentanţii municipalităţii afirmând că cei doi au discutat despre teme politice şi despre actuala remaniere a Guvernului. Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, nu a putut fi contactat, iar Guvernul nu a transmis nicio informaţie în acest sens până la ora transmiterii acestei ştiri.
Principalele declaratii ale premierului
"Guvernul trebuie să se adapteze noii situaţii, nu atât prin schimbare de oameni, ci o schimbare de strategie. Preşedintele suspendat a primit un verdict foarte clar. CCR urmează să dea şi un verdict juridic", a declarat Victor Ponta.
"Consider că România trebuie să iasă din logica de război în care stă de 8 ani de zile, iar Guvernul trebuie să dea răspunsuri serioase. Românii şi-au spus cuvântul la vot şi sunt obosiţi, iar din acest moment trebuie să începem reconstrucţia ţării", a continuat premierul.
Lista miniştrilor propuşi de Victor Ponta:
La interne, în locul lui Ioan Rus: Mircea DuşaPentru Administraţie - Radu Stroe
- Pentru MAE - Titus Corlăţean- Pentru Justiţie - Mona Pivniceru, judecător- Pentru Relaţia cu Parlamentul - Dan Şova"Mona Pivniceru este o autoritate în domeniul Justiţiei şi este independentă din punct de vedere politic, iar acest lucru m-a făcut să o accept imediat. Mircea Duşa este un membru competent al Guvernului, Corlăţean va merge la MAE, domeniu pe care îl cunoaşte foarte bine, Radu Stroe va asigura funcţia de la Administraţie, iar Şova va asigura relaţia cu Parlamentul", a declarat premierul Ponta.
Vă reamintim că deciziile acestea au avut loc după ce
Ioan Rus şi-a anunţat demisia de onoare din funcţia de ministru de Interne.
Şi
Victor Paul Dobre a demisionat din postul delegat pentru Administraţie, invocând motive personale.
MIRCEA DUŞĂ Este membru al PSD şi preşedintele Organizaţiei Judeţene Harghita PSD din 1996.
Între 1996-2001 a fost prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România.
La 28 noiembrie 2004 a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 21 din Harghita, pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR.
A fost vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor. A fost reales deputat în circumscripţia electorală nr.21 Harghita, colegiul uninominal nr.5, pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator. În sesiunea parlamentară februarie-septembrie 2010 a fost vicepreşedinte al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
Mircea Duşa a fost ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Cabinetul Ponta.
RADU STROEÎnscris la 16 ianuarie 1990 în Partidul Național Liberal (PNL), el a deținut funcțiile de secretar executiv; membru în Biroul Permanent al sectorului 1 București; membru în Biroul Permanent Central. La alegerile parlamentare din noiembrie 2000, Radu Stroe a fost ales ca deputat PNL de Maramureș. În această calitate a făcut parte din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, ca membru (decembrie 2000 - februarie 2001 și septembrie 2001 - septembrie 2004) și apoi ca vicepreședinte (septembrie - decembre 2004). De asemenea, a fost și membru al Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe (din septembrie 2004).
În perioada februarie - septembrie 2001, a deținut funcția de secretar al Biroului permanent al Camerei Deputaților. De asemenea, a fost și vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților (februarie 2002 - septembrie 2003).
La alegerile parlamentare din noiembrie 2004 a fost ales senator de Maramureș pe listele Alianței Dreptate și Adevăr (PNL-PD). În această calitate a făcut parte ca vicepreședinte din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (până în martie 2005) și de președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.
În perioada 23 mai 2006 - 5 aprilie 2007 a îndeplinit funcția de ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului (în Guvernul Tăriceanu).